Tutuklu 15 gazeteci tahliye edildi: 13 aylık hukuksuzluk son buldu

Tutuklu 15 gazeteci tahliye edildi: 13 aylık hukuksuzluk son buldu

Diyarbakır'da tutuklu bulunan gazeteciler ilk duruşmada tahliye oldu. Avukat Resul Temur, "13 aylık hukuksuzluk son buldu" dedi.

Diyarbakır'da 15’i tutuklu 18 gazetecinin yargılandığı davanın ilk duruşmasının ikinci oturumuna verilen aranın ardından karar açıklandı.

Duruşmada söz alan gazeteciler mesleki faaliyetlerinin soruşturma konusu olamayacağını söyleyerek beraat talebinde bulundu. 

İddia makamı ise tüm gazetecilerin tutukluğunun devamını istedi. Avukatların savunmasının ardından mahkeme heyeti kararını açıkladı. Heyet oy birliğiyle, Diyarbakır merkezli soruşturma kapsamında 16 Haziran 2022’den bu yana tutuklu bulunan Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) Eşbaşkanı Serdar Altan, Mezopotamya Ajansı (MA) editörü Aziz Oruç, Xwebûn gazetesi Yazı İşleri Müdürü Mehmet Ali Ertaş, gazeteciler Zeynel Abidin Bulut, Ömer Çelik, Mazlum Doğan Güler, İbrahim Koyuncu, Neşe Toprak, Elif Üngür, Abdurrahman Öncü, Suat Doğuhan, Remziye Temel, Ramazan Geciken, Lezgin Akdeniz ve Mehmet Şahin’in adli kontrol şartı ile tahliye edilmesine karar verdi.

Kararın açıklanmasının ardından salondaki izleyiciler zılgıtlar eşliğinde "Özgür basın susturulamaz" sloganı attı.

'TAHLİYE KARARI GECİKMİŞ BİR ÖZÜR'

Gazeteciler hakkında verilen tahliye kararı adliye önünde bekleyen aileler ve gazeteciler tarafından sevilen karşılandı. 
Gazeteciler için tahliye kararının verilmesini değerlendiren avukat Mehmet Emin Aktar, "İki gündür şunu gördük, mahkemede herkes duydu ki tutuklananlar gazeteciydi" dedi. Aktar, "Soruşturma konusu olan gazetecilik faaliyetleriydi. Soruşturulmaması gereken bir şey soruşturma konusu yapılarak özgürlükleri kısıtlandı. Bugün gecikmiş bir özür niteliğindedir bu tahliye kararı. Herkese geçmiş olsun" diye konuştu.

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği Eşbaşkanı Serdar Altan'ın ablası Nuhat Altan ise tahliye kararıyla ilgili şunları söyledi: "Bu arkadaşların ve kardeşimin hiçbir suçu olamamasına rağmen 13 aydır içeride tutuluyor. Çok sevinçliyiz hepimiz. İki gündür adliye önünde yüzlerce gazeteci ve aile bekliyor. Umarım her gazeteci için bu dayanışma gösterilir. Çok mutluyuz. Burada sevinçten ağlayan insanlar var, darısı diğer siyasi tutukluların başına."

AVUKAT TEMUR: GAZETECİLİĞİ SAVUNDULAR

18 gazetecinin tahliye kararının ardından adliyenin önünde basın açıklaması yapıldı. Açıklamada konuşan Avukat Resul Temur: "13 aylık tutukluluk bugün itibariyle son buldu. Tamamının gazeteci olduğunu ve gazetecilik faaliyeti sonucu yargılandığını ilk gün de biliyorduk. Mahkemede de gazeteciliği savundular. 13 ayın sonunda gazetecilerin mesleki faaliyeti dışında bir şey yapmadıkları da ortaya çıktı" dedi. 

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.