TÜSAD: Pandemi bitmedi, bayramda tedbirli olun

TÜSAD: Pandemi bitmedi, bayramda tedbirli olun

TÜSAD Enfeksiyon Çalışma Grubu Başkanı Doç. Dr. Berna Kömürcüoğlu, "Yeni varyantlar bildirilmeye devam ediyor ve izleniyor. Birkaç yıl daha coronavirüs ile yaşamaya devam edeceğiz, kış aylarında yeniden vaka artışları yaşayabiliriz.”

Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD) Enfeksiyon Çalışma Grubu Başkanı Doç. Dr. Berna Kömürcüoğlu, Şeker Bayramı öncesinde Covid-19 salgınıyla ilgili uyarılarda bulundu.

“Covid-19 pandemisi henüz bitmedi. Vakalarda yeniden artış olmaması için bayramda önlemlere uymaya devam edelim” diyen Kömürcüoğlu, özellikle yaşlı ve kronik hastalığı olan kişileri riske atmamak için “açık havada bayramlaşmayı" önerdi.

"Birkaç yıl daha Covid-19 ile yaşayacağız"

Pandemide gelinen son durumu ve bayram tatili öncesinde maske yasağının kaldırılmasını değerlendiren Kömürcüoğlu, şunları söyledi:

“Kısıtlamaların kaldırılmasıyla da toplumda salgının tamamen bittiği gibi bir algı oluştu. Ancak bu yanlış, salgın tamamen bitmiş değil. Omicron alt varyantları BA.1, BA.2 ve XE, XD gibi yeni varyantlar bildirilmeye devam ediyor ve izleniyor.  Birkaç yıl daha coronavirüs ile yaşamaya devam edeceğiz, özellikle önümüzdeki kış aylarında yeniden vaka artışları yaşayabiliriz.”

Kömürcüoğlu’nun önerileri şöyle:

  • Mevsimsel gripte nasıl her yıl aşı yapılıyorsa coronavirüs içinde düzenli aşı tekrarları önemli, maalesef hatırlatıcı dozlar ülkemizde halen istediğimiz oranlara yükselmedi. Bireysel önlemlere dikkat edilmeye devam edilmeli, özellikle rapel adı verilen hatırlatıcı dozlar ihmal edilmemeli.
  • Bayramlaşırken özellikle yaşlı kişilere karşı daha dikkatli olunmalı. Özellikle yaşlı ve ek hastalığı olan kişilerin kapalı alanlarda maske kullanmaya  ve mesafe kuralına dikkat edilmeli.
  • Özellikle yaşlı hastalar, kanser, romatizmal hastalıklar, immun sistem hastalıkları gibi ek rahatsızlığı olan kişiler koronaya karşı daha duyarlı ve halen ağır hastalık geçirme ve ölüm riskleri daha yüksek.
  • Bulaş riskinin azaltılması için mümkünse açık havada bayramlaşılmalı.

Etiketler : , , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.