Türkiye'den ABD tehtitlerine tepki: Ucuz tehditlere tahammülümüz yok

Türkiye'den ABD tehtitlerine tepki: Ucuz tehditlere tahammülümüz yok

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD'nin açıklamalarına tepki gösterdi. Çavuşoğlu, "Tehditlere tolerans göstermeyiz" dedi. İbrahim Kalın, "ABD, müttefiklik ilişkimize daha çok zarar vermeden, tavırlarını gözden geçirerek yapıcı bir zemine dönmelidir"

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, tutuklu yargılanan ve dün ev hapsi kararı verilen rahip Brunson’la ilgili ABD’nin açıklamalarına tepki gösterdi.

Çavuşoğlu, “Tehditlere tolerans göstermeyiz” ifadesini kullandı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ise “Ucuz tehditlere karşı da tahammülümüz yok” açıklamasında bulundu.

ABD Başkanı Donald Trump ve Başkan Yardımcısı Pence’in, “Pastör Brunson’un uzun tutukluluğu için geniş yaptırımlar uygulayacağız” açıklamasına Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu yanıt verdi.

Twitter hesabından açıklama yapan Çavuşoğlu, “Hiç kimse Türkiye’ye dayatmada bulunamaz. Tehditlere asla tolerans göstermeyiz. Hukuk kuralları istisnasız herkes için geçerlidir” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, ABD’nin açıklamalarını “ucuz tehdit olarak değerlendirdi. Oktay, Twitter paylaşımında, “Türkiye bir hukuk devletidir ve Türk adaleti herkese eşit mesafededir. Ucuz tehditlere karşı da tahammülümüz yoktur. ABD’li muhataplarımız, millet adına hüküm veren Türk yargısının kararlarına saygı duymak zorundadır” ifadelerine yer verdi.

KALIN: ABD TAVIRLARINI GÖZDEN GEÇİRMELİ

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da yazılı açıklama ile ABD’yi eleştirdi. Açıklamaları tehditkar olarak nitelendiren Kalın, şunları kaydetti:

“ABD yönetiminin açıklamalarının, bir NATO müttefiki olan ülkemize yönelik kullanılan tehditkar dilin kabul edilmesi mümkün değildir. ABD, kendi çıkarlarına ve müttefiklik ilişkimize daha çok zarar vermeden, bir an önce tavırlarını gözden geçirerek yapıcı bir zemine dönmelidir.”

AKSOY: ABD’Yİ YAPICI DİYALOG ÇERÇEVESİNE DÖNMEYE DAVET EDİYORUZ

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy da basın toplantısındaki bir soru üzerine Trump ve ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence’in açıklamalarını değerlendirdi.

Türkiye’ye karşı tehditkar bir üslup kullandığını belirten Aksoy, “Türkiye hukukun üstünlüğünü esas alan köklü bir demokratik geleneğe ve siyasi düzene sahip egemen bir devlettir. Türkiye’ye kimse emir veremez ve tehdit edemez. Türkiye’ye karşı tehditkar bir dil kullanılması kabul edilemez” dedi.

ABD ile ilişkilerini düzeltmek için siyasi iradeyi ortaya konulduğunu belirten Aksoy, “ABD yönetiminin ülkelerimiz arasındaki müttefiklik ve dostluk ilişkilerini hiçe sayan tehditkar mesajlarını kabul etmemiz mümkün değildir. ABD yönetimini bir an önce bu yanlış söylemi bir kenara bırakarak bugüne kadar sürdürdüğümüz yapıcı diyalog çerçevesine dönmeye davet ediyoruz” diye konuştu.

ABD’li rahip Andrew Craig Brunson, 9 Aralık 2016’da tutuklanmış, “FETÖ ve PKK adına suç işlediği” iddiasıyla hakkında dava açılmıştı. Brunson hakkında dün adli kontrol kararı verilmişti ve ev hapsine alınmıştı.

ABD Başkanı Donald Trump, bugün yaptığı açıklamada Brunson’un serbest bırakılmasını istedi. Trump, “ABD, Pastör Andrew Brunson’un uzun tutukluluğu için geniş yaptırımlar uygulayacak” dedi.

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.