“Türkiye, yargı sistemini muhalefetten intikam almak için kullanıyor”

“Türkiye, yargı sistemini muhalefetten intikam almak için kullanıyor”

AP Türkiye Raportörü Sánchez Amor, Avrupa Sosyalistler Partisi (PES) ve AKPM Sosyalistler, Demokratlar ve Yeşiller grubu CHP İl Başkanı Kaftancıoğlu’nun hapis cezasının Yargıtay tarafından onanmasını kınayan açıklamalar yaptı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu'na verilen 9 yıl 8 aylık hapis cezasının 4 yıl 11 aylık kısmının dün (12 Mayıs) Yargıtay tarafından onanmasına dünyadan da tepkiler var.

Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye Daimi Raportörü Nacho Sánchez Amor, kararın ardından sosyal medya hesabından bir mesaj yayınlayarak, "Yargıtay, muhalif isim ve CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu'nun yaklaşık 5 yıl hapis cezası öngören 3 mahkumiyet kararını onadı. Kaftancıoğlu, hapse girebilir veya siyasi yasak alabilir" dedi.

Sánchez Amor, mesajında ayrıca kararın zamanlamasına da dikkat çekti. Avrupa Parlamentosu Dış İlişkiler Komisyonu dün 2021 Türkiye raporunu onaylayarak, "Türkiye, ısrarla Avrupa Birliği (AB) değer ve standartlarından uzaklaşıyor" değerlendirmesinde bulunmuştu.

AP Türkiye Raportörü Sánchez Amor da bu bağlamda şu yorumu yaptı: "[Karar] bugün AP'de Türkiye raporu oylandıktan yalnızca saatler sonra [verildi] ve şimdiden kara haberler ile güncelliğini yitirdi."

"Üzüntüyle karşılıyoruz"

Avrupa Sosyalistler Partisi (PES) de Canan Kaftancıoğlu kararının onanmasına ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.

Yargıtay'ın Kaftancıoğlu'nu "adaletten mahrum bıraktığının" ifade edildiği açıklamada, PES'in kararı "üzüntüyle karşıladığı" belirtildi:

"PES, bu kararı Türkiye'deki yargı sisteminin muhalefetten intikam almak için kullanıldığının açık işaretlerinden biri olarak kabul ediyor.

"Cumhurbaşkanı [Recep Tayyip] Erdoğan'ın ve hükümetinin eylemlerini kınıyor, Kaftancıoğlu'na, üye partimiz CHP'nin Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na ve Türkiye'de tehdit, baskı ve hapis ile karşı karşıya kalan sayısız muhalif siyasetçilere tam desteğimizi ifade ediyoruz.

"PES, Kaftancıoğlu'nu hapse girme veya siyasetten tamamen yasaklanma tehlikesi ile karşı karşıya bırakan bu kararı kınıyor.

"Canan Kaftancıoğlu masumdur. 2019'da asıl cezayı - bugünden hesaplandığına artık 10 sene önce - Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı eleştirdiği sosyal medya mesajları sebebiyle almıştı. Karara itirazın ardından Yargıtay bugün yaklaşık 5 yıllık hapis cezasını onadı.

"Avrupalı sosyalistler ve demokratlar, ülkedeki hukukun üstünlüğü ve demokrasi adına CHP ve Türkiye'deki tüm muhalefet partilerden siyasetçilerin güçlü bir şekilde yanında duruyor ve hep durdu. Bu ve diğer davalardaki gelişmeleri yakından takip etmeye devam edeceğiz."

"Hukuksuz ve siyasi yargı süreci"

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'ndeki (AKPM) Sosyalistler, Demokratlar ve Yeşiller grubu da Twitter'dan bir mesaj paylaştı:

"Türkiye'den grup üyemiz CHP ve hukuksuz ve siyasi bir yargılama sürecinin ardından hapis cezasına çarptırılan İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ile tam dayanışma içindeyiz. Türkiye'deki bu hukukun üstünlüğü ve insan hakları ihlalini güçlü bir şekilde kınıyoruz."

Ne olmuştu?

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu'na 10 yıl önce sosyal medyadan yaptığı paylaşımlar nedeniyle dava açıldı. Kaftancıoğlu ayrıca, sosyal medyadan da hedef gösterildi.

"Cumhurbaşkanına hakaret", "Kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret", "Türkiye Cumhuriyeti Devletini alenen aşağılama", "Halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etmek", "Terör örgütü propagandası yapmak" suçlamasıyla 17 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılandı.

İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada 6 Eylül 2019'da karar açıklandı. Kaftancıoğlu "silahlı terör örgütü propagandası yapmak" suçundan 1 yıl 6 ay, "kamu görevlisine alenen hakaret etme" suçundan 1 yıl 6 ay 20 gün, "Cumhurbaşkanına alenen hakaret etme" suçundan 2 yıl 4 ay, "Türkiye Cumhuriyeti Devletini alenen aşağılamak" suçundan 1 yıl 8 ay, "halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etmek" suçundan 2 yıl 8 ay olmak üzere toplam 9 yıl 8 ay 20 gün hapis cezasına mahkum edildi.

Yargıtay, sosyal medya paylaşımları nedeniyle hapis cezası alan Kaftancıoğlu üzerindeki beş suçlamadan üçünün cezasını 12 Mayıs'ta onadı. Onanan suçlamaların toplam cezası 4 yıl 11 ay.

Yargıtay bunlardan "kamu görevlisine hakaret", "Türkiye Cumhuriyeti devletini alenen aşağılamaktan" verilen 1 yıl 6 ay 20'şer günlük cezaları olduğu gibi, "Cumhurbaşkanına hakaretten" verilen 2 yıl 4 ay hapis cezasını ise 1 yıl 9 ay olarak düzeltilerek onandı.

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.