Türkiye üzerinden Yunanistan'a giden göçmenlerin sayısı yüzde 90 arttı

Türkiye üzerinden Yunanistan'a giden göçmenlerin sayısı yüzde 90 arttı

Lutke Mülteci ve Göçmen İşleri Vakfı, Türkiye üzerinden Yunanistan’a göç edenlerin sayısının yüzde 90 arttığını duyurdu.

Rûdaw’a konuşan Lutke Mülteci ve Göçmen İşleri Vakfı Temsilcisi Hüseyin Hama Salih, “Geçtiğimiz yılın Ekim ayına oranla Türkiye'den Yunanistan'a geçen göçmen sayısı yüzde 90 arttı.  Göç oranlarının artmasının çeşitli nedenleri var ancak en bariz nedenleri yaklaşan yağmur mevsimi ve artan deniz dalgalarıdır” dedi.

Lutka vakfının verilerine göre, geçtiğimiz hafta 3 bin 700 kişiyi taşıyan 127 tekne ve kayık Türkiye’den aldığı göçmenleri Yunanistan’daki adalara taşıdı.

Yunanistan’a geçen 56 teknedeki bin 499 kişi resmi olarak Yunan yetkililerince tescil edildi. Öte yandan Ege denizinde 36 kişi kurtarıldı.  Yunanistan sınırına ulaşan 92 teknedeki göçmenleri yasadışı bir şekilde geri gönderdi.

Yunanistan’daki Lutke Temsilcisinin aktardığına göre, insan kaçakçıları yağmur mevsimine geçilmeden göçmenleri taşıma sürecini hızlandırdı. Ekim ayında insan kaçakçılığı yüzde 90 arttı.

UNHCR verilerine göre de Türkiye üzerinden deniz veya kara yoluyla Yunanistan'a geçen göçmenlerin sayısında artış kaydedildi.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) bu yılın Ocak ile Eylül ayları arasında yaklaşık 186 bin göçmenin Akdeniz üzerinden Avrupa'ya gittiğini açıkladı.

Yunanistan Göç Bakanlığı verilerine göre Türkiye üzerinden Yunanistan'a geçen düzensiz göçmenlerin sayısındaki artış da sürüyor.

Yunanistan Göç Bakanlığı, ülkeye gelmeye çalışanların çoğunun erkek olduğunu kaydeden Yunanistan Sahil Güvenlik Teşkilatı, bu göçmenlerin Midilli, Sisam, Rodos, Keçi, (Pserimos), Bulamaç (Farmakonisi), İleryoz ve Sömbeki adalarında veya bu adaların kıyısında yakalandığını bildirdi.

Açıklamada, göçmenlerin sayısının artması nedeniyle Midilli, Sakız, Sisam, İstanköy ve İleryoz adalarındaki kayıt merkezlerinde kapasitenin neredeyse dolduğu belirtildi.

Buna göre, toplam 15 bin 190 kişi kapasiteli kamplarda 27 Eylül itibarıyla 14 bin 433 sığınmacının bulunduğu kaydedildi. 1 Ocak 2023'te bu kamplarda toplam 4 bin 400 sığınmacı bulunuyordu.

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.