‘Türkiye, Suriye ile diyalog için Suriye topraklarından çıkmalı’

‘Türkiye, Suriye ile diyalog için Suriye topraklarından çıkmalı’

Türkiye ve Suriye arasında diyalog tartışmaları sürerken, Esad’a yakın isimlerden olduğu belirtilen eski milletvekili Şerif eş-Şehade, “Türkiye bir an evvel Suriye topraklarının tamamından çıkmalıdır. Çıkarsa o zaman diyalog olur” dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Suriyeli mevkidaşı ile “ayaküstü sohbet” ettiğini açıklamasıyla başlayan süreçte Türkiye ile Şam yönetimi arasında olası bir görüşme de tartışılmaya devam ediyor.

Geçtiğimiz hafta Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek’in konuk olduğu Rûdaw yayınının bu haftaki konuğu Suriye Halk Meclisi eski milletvekili Şerif eş-Şehade’ydi. Beşar Esad’a “yakın bir isim” olduğu belirtilen Şehade, son gelişmelerin ışığında iki ülke arasında diyalog ihtimalini değerlendirdi.

Diplomatik görüşmelerden önce görüşmeler için zemin hazırlanması gerektiğini söyleyen Şehade, Esad yönetiminin diyalog için ilk şartının Türkiye kuvvetlerinin Suriye’den çıkması olduğunu kaydetti. Türkiye ve Suriye arasında görüşmelerin başlayıp başlamadığına dair ise Şehabe şunları söyledi:

İki taraf arasında, Suriye Dışişleri Bakanı (Faysal Mikdad) ile Dışişleri Bakanı (Mevlüt Çavuşoğlu) arasındaki (Belgrad’da) ‘Bağlantısızlar Toplantısı’nda yapılan görüşmenin dışında herhangi bir görüşme olmadı.

Şu ana kadar sadece karşılıklı açıklamalar var ve henüz bir görüşmeye dönüşmüş değil. Önümüzdeki dönemde bazı siyasi görüşmelerin olacağını ve bunun da bir çok açıdan olumlu sonuçlar doğuracağını tahmin ediyorum.

‘Öncelikle bir takım hazırlıklar yapılmalı’ 

Şehabe, “Diplomatik görüşmeler ne zaman başlayacak?” sorusuna ise şu yanıtı verdi:

Bildiğiniz gibi bunun için öncelikle bir takım hazırlıklar yapılmalı. Ölümcül hatalara düşmemek açısından araştırmaya ve bazı açılımlara ihtiyaç var. Ardından siyasi sürece geçiş yapabilmek ve iki arasındaki sorunların çözümüne yol açabilmek için bir kaç ay gibi bir süreye ihtiyaç olacak.

Hepimizin de duyduğu gibi Türk yetkililer sürekli teröre karşı mücadeleye vurgu yapıyor. Erdoğan son günlerde yaptığı bir açıklamada, Suriye ve Türkiye’ye karşı planlar olduğunu ve bu planın aktörlerinin de ABD, koalisyon güçleri ve Demokratik Suriye Güçleri olduğunu söyledi.

Biz de bölgede terör olduğunu biliyoruz. IŞİD, Nusra Cephesi ve bütün radikal gruplar da bu terörün birer parçasıdır.

Olası bir operasyonda Türkiye’ye Suriye desteği 

Olası bir operasyonda Türkiye’ye Suriye desteği konusunda da Şehabe, şunları dile getirdi:

Açık ve şeffaf bir şekilde söylüyorum; DSG Suriye hükümetinden ayrılmak ister, devlet ile savaşır ve ABD ile işbirliği yaparak petrol kuyularını ele geçirmeye devam ederse, Suriye hükümeti bunu kabul etmeyecektir.

Türkiye ister içinde olsun ister olmasın. Konu açıktır. Suriye’nin yanında olanlar korunacak, savunulacaktır ama Suriye’yi bölmek ve sistemini parçalamak isteyenlere karşı da her türlü mücadele verilecektir.

Türkiye kontrolündeki Suriye toprakları

Şehabe, “Bu Türk işgalidir. Türkiye bir an evvel Suriye topraklarının tamamından çıkmalıdır. Türkiye gökyüzünden inmiş bir ilah değil, işgalcidir. Çıkmaz ise Suriye halkı onlara karşı savaşacaktır. Fakat çıkarsa o zaman diyalog olur. Bu nedenle diyalog için yol açılmalıdır. Bunun ilk adımı da Türk kuvvetlerinin İdlib’den, Suriye’nin diğer bölgelerinin tamamından çekilmesidir” dedi.

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.