"Türkiye İsveç'in NATO üyeliğini IMF kredisi karşılığında onaylayacak"

"Türkiye İsveç'in NATO üyeliğini IMF kredisi karşılığında onaylayacak"

Pulitzer ödüllü gazeteci Seymour Hersh, ABD Başkanı Biden'ın Erdoğan'a İsveç'in NATO üyeliğini onaylaması karşılığında 11-13 milyar dolarlık bir IMF kredisi sözü verdiğini iddia etti.

Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta düzenlenen NATO Liderler Zirvesi'nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İsveç'in NATO üyeliğini kabul etmesinin yankıları sürerken, ABD'li gazeteci Seymour Hersh'ten çarpıcı bir iddia geldi.

Pulitzer ödüllü gazeteci Seymour Hersh, Substack sitesindeki makalesinde, ABD Başkanı Joe Biden'ın Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğini onaylaması için 11-13 milyar dolarlık bir Uluslararası Para Fonu (IMF) kredisi sözü verdiğini ileri sürdü.

"Biden istediğini aldı"

İddiasını adını açıklamadığı bir hükümet yetkilisine dayandıran Hersh, Biden'ın NATO Liderler Zirvesi'nde İsveç konusunda "Erdoğan'ın tavrını bir şekilde tersine döndürerek ve Vladimir Putin'i reddetmesini sağlayarak istediğini aldığını" diye yazdı.

"Kamuoyuna anlatılan hikaye: F-16"

Hersh makalesinin devamında, "Biden'ın itibarını kurtaran başarılı hamlesi konusunda kamuoyuna anlatılan hikâye, Amerikan F-16 savaş uçaklarının Türkiye'ye satışının kabul edildiği yönündeydi. Bana Erdoğan'ın dönüşü konusunda farklı, gizli bir hikaye anlatıldı" ifadelerini kullandı.

11-13 milyar dolarlık IMF kredisi vaadi

"Biden, IMF tarafından Türkiye'ye çok ihtiyaç duyulan 11-13 milyar dolarlık bir kredi limitinin sağlanacağına söz verdi. İşlem hakkında doğrudan bilgisi olan bir yetkili bana, 'Biden'ın bir zafer kazanması gerekiyordu ve Türkiye ciddi bir ekonomik darboğaz içinde' dedi."

Ne olmuştu?

NATO Liderler Zirvesi için Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İsveç Başbakanı Ulf Kristersson'un 10 Temmuz'da NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile yaptığı görüşmelerinden ardından uzlaşma sağlandığı açıklanmıştı.

İsveç'in üyeliğine karşı çıkan Türkiye'nin, İsveç'in NATO'ya Katılım Protokollerini TBMM'ye sevk edeceği açıklanmıştı.

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.