Türkiye ile BAE arasında 50,7 milyar dolarlık anlaşma

Türkiye ile BAE arasında 50,7 milyar dolarlık anlaşma

İmzalanan anlaşmanın maddeleri arasında "suçluların iadesi" de var. Anlaşmanın yürürlüğe girmesinin ardından Türkiye, BAE'de yaşayan Sedat Peker'in iadesini isteyebilir.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Körfez ülkelerini kapsayan gezisinin üçüncü gününde bugün Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Devlet Başkanı Şeyh Muhammed Bin Zayed Al Nahyan ile El Vatan Sarayı'nda biraraya geldi.

İki lider baş başa ve heyetler arası görüşmeler gerçekleştirdi.

13 anlaşma imzalandı

Konuyla ilgili açıklama yapan Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, Türkiye ile BAE arasında muhtelif alanlarda 13 anlaşmanın imzalandığını açıkladı.

Açıklamada, Türkiye Cumhurbaşkanı ve Birleşik Arap Emirlikleri Devlet Başkanı'nın başkanlık edeceği bir "Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey" kurulması konusunda mutabakata varıldığı ve söz konusu Ortak Mutabakat'la BAE ile ilişkilerin stratejik ortaklık seviyesine çıkartıldığı belirtildi.

50,7 milyar dolarlık anlaşma

BAE ile enerji, ulaştırma, altyapı, lojistik, e-ticaret, finans, sağlık, gıda, turizm, emlak, inşaat, savunma sanayisi, yapay zeka ve ileri teknolojiler gibi alanlarda mevcut işbirliğinin derinleştirilmesinin kararlaştırıldığı bildirilen açıklamada, "Söz konusu alanlarda imzalanan anlaşmaların toplam tutarı 50,7 milyar dolardır" denildi.

'Suçluların iadesi' anlaşması da var

Bugün imzalanan anlaşmanın maddeleri arasında "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Birleşik Arap Emirlikleri Devleti Hükümeti Arasında Suçluların İadesine Dair Antlaşma" da var.

Anlaşmanın yürürlüğe girmesinin ardından Türkiye'nin BAE'de yaşayan ve hakkında açılan birçok dava bulunan Sedat Peker'in iadesini isteyebileceği belirtiliyor.

Öte yandan, görüşmenin ardından Erdoğan, Al Nahyan'a, bir Togg hediye etti.

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.