Türkiye cep telefonuyla konuşmada Avrupa'nın zirvesini bırakmıyor

Türkiye cep telefonuyla konuşmada Avrupa'nın zirvesini bırakmıyor

Türkiye, geçen yılın dördüncü çeyreğinde abone başına 477 dakikalık ortalama aylık mobil kullanım süresiyle "Avrupa ülkeleri arasında ilk sırada" yer almayı sürdürdü.

AA muhabirinin, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun (BTK) 2023 yılı pazar verilerinden derlediği bilgilere göre, Türkiye'de mobil abone sayısı 2023 yılı son çeyrekte yaklaşık 92 milyon 230 bin 985'e ulaştı, bu da yaklaşık yüzde 108 yaygınlık oranına karşılık geliyor.

Konuşma süreleriyle ilgili verilere göre, geçen yılın çeyreklik bazda artış gösterdiği görülüyor. Birinci çeyrekte 77 milyar dakika olan konuşma süresi, ikinci çeyrekte 80,6 milyar dakikaya, üçüncü çeyrekte 83,7 milyar dakikaya ve dördüncü çeyrekte ise 80,1 milyar dakikaya yükseldi. Bu dönemde, internet üzerinden yapılan konuşmaların dahil olmadığı mobil ve sabit trafik miktarı 2023 yılında 321,4 milyar dakika olarak kaydedildi.

Ekim-Aralık 2023 döneminde, toplam mobil trafik miktarı yaklaşık 78,9 milyar dakika iken sabit trafik miktarı ise 1,2 milyar dakika olarak gerçekleşti. Trafiğin yüzde 95,4'ü mobilden mobile giden aramalardan oluştu.

Türkiye, 2023'ün dördüncü çeyreğinde kişi başına 477 dakika ortalama aylık mobil kullanım ile Avrupa ülkeleri arasında birinci sırada yer aldı. Türkiye'nin bu alandaki liderliği 2012'den beri devam ediyor. Türkiye'deki abonelerin kişi başına ortalama aylık mobil kullanım süresi, Almanya'nın üç katı ve Avrupa ortalamasının ise iki katı oldu.

Mobil hizmetlerde abone başına elde edilen aylık geliri ifade eden "ARPU" rakamlarına bakıldığında, Batı Avrupa ülkelerinde 2023'ün dördüncü çeyreğinde ortalama 17,21 avro iken Türkiye'de bu rakam 4,26 avro olarak gerçekleşti.

Bu verilerle birlikte Türkiye, abone başına en fazla konuşma süresiyle birinci sırayı korurken, aynı zamanda abone başına en düşük aylık gelirle dikkat çeken bir ülke olarak öne çıkıyor.

Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.