Türkiye Barolar Birliği'nden Kızılay hakkında suç duyurusu

Türkiye Barolar Birliği'nden Kızılay hakkında suç duyurusu

Maraş merkezli iki büyük depremin üçüncü gününde Kızılay'ın Ahbap derneğine çadır sattığı ortaya çıkmıştı. TBB, Kızılay yetkilileri hakkında suç duyurusunda bulundu.

Türkiye Barolar Birliği (TBB), Maraş merkezli depremlerin üçüncü gününde deprem bölgesine gönderilmesi gereken çadırları sattığı ortaya çıkan Kızılay yetkilileri hakkında 'güveni kötüye kullandıkları' gerekçesiyle Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu.

Türkiye Barolar Birliği'nden yapılan yazılı açıklamada, "Kızılay'ın başlıca görevi; doğal afet anında insan hayatını ve sağlığını korumak, açlık, yoksulluk ve yoksunlukla mücadele etmek için azami çaba göstermek, uhdesinde mevcut çadırları kendisine verilen görev ve yetki kapsamında afet bölgesine ulaştırmaktır" denildi.

Kızılay'ın çadır satmasını, ceza sorumluluğu yanında insancıl hukuka, Uluslararası Kızılhaç-Kızılay Hareketi temel ilkelerine, uluslararası insan hakları hukukuna da ayrıca ve açıkça aykırılık oluşturulduğu belirtilen açıklama şöyle:

"Cumhuriyet tarihinden önce de ulusumuza hizmet veren kıymetli bir kuruluş olan ve Dernekler Kanunu uyarınca kamu yararına çalışan dernek statüsünde faaliyetler yürüten Kızılay'ın başlıca görevi; doğal afet anında insan hayatını ve sağlığını korumak, açlık, yoksulluk ve yoksunlukla mücadele etmek için azami çaba göstermek, uhdesinde mevcut çadırları kendisine verilen görev ve yetki kapsamında afet bölgesine ulaştırmaktır. Sözü edilen görevi ifa etmek ve yurttaşların barınma sorununu bir an önce çözümlemek için uhdesinde bulunan çadırları derhal bölgeye göndermek yerine kurdurduğu işletme üzerinden satışa çıkarmak, Kızılay yöneticileri açısından tabi oldukları kanunlar çerçevesinde ceza sorumluluğunu doğurmaktadır. Şüphelilerin açıklanan bu eylemi, ceza sorumluluğu yanında insancıl hukuka, Uluslararası Kızılhaç-Kızılay Hareketi temel ilkelerine, uluslararası insan hakları hukukuna da ayrıca ve açıkça aykırılık oluşturmaktadır. Türkiye Barolar Birliği (TBB) tarafından, Kızılay yetkilileri hakkında yukarıda bahsedilen nedenlerle 'güveni kötüye kullandıkları' gerekçesiyle Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunulmuştur."

NE OLMUŞTU?

Kızılay'ın Ahbap'a çadırları para karşılığında verdiği, gazeteci Murat Ağırel'in haberiyle ortaya çıktı. Ağırel, Kızılay’ın depremin üçüncü gününde Ahbap'a 46 milyon TL’lik çadır satışı yaptığını duyurdu.

Ahbap haberi doğruladı. Ahbap'tan yapılan açıklamada, "Kızılay’ın iştirakinde olan Kızılay Çadır ve Tekstil A.Ş ile görüşme yapıldı. Ellerinde 2050 adet olduğunu öğrendiğimiz çadırların sözleşmesini hemen yaptık ve ertesi sabah deprem bölgesine gönderdik" denildi.

Kızılay Başkanı Kerem Kınık da "Kızılay Çadır&Tekstil AŞ gerek günlük~1000 çadır imali gerekse ithalat ve yurtiçi fason imalat ile AFAD’a barınma desteği vermeye devam etmektedir Ahbap ve Kızılay’ın işbirliği ahlakidir, akılcıdır, yasaldır. Aksini iddia eden ise ya meseleyi anlamamış ya da kötü niyetlidir" açıklaması yaparak kendilerini savundu.

Kızılay'ın Türk Eczacılar Birliğinin ihtiyaç duyduğu çadırları da tanesi 140 bin TL'den sattığı ortaya çıktıktan sonra bir de Haluk Levent FOX TV yayının da Kızılay'dan gıda da satın aldıklarını açıkladı. 

Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.