Tüm tahribata rağmen heybetini koruyor

Tüm tahribata rağmen heybetini koruyor

Kar yağışıyla birlikte beyaza bürünen tarihi İshak Paşa Sarayı, tavanındaki cam ve kar küreme araçlarının verdiği zarara rağmen heybetini koruyor.

Ağrı’nın Doğubayazıt ilçesindeki tarihi İshak Paşa Sarayı, kentte bir süredir etkili olan kar yağışı sonrası beyaza büründü. Kent merkezine 5 kilometre uzaklıkta dik bir tepede bulunan tarihi yapı, beyaza bürünmesinin ardından hayranlık uyandırıyor. Kar yağışı ve soğuk havaya rağmen halen çok sayıda kişinin ziyaret etmeyi sürdürdüğü saraydaki bakımsızlık ise dikkat çekiyor.

690x450nc-agr-31-01-2021-ishak-pasa-sarayi-dokusunu-kaybediyor6.jpg

ÇALIŞMALAR ZARAR VERİYOR

Tavanı camla kaplanan sarayın harem bölümündeki odaların birçok taşı yerinden çıkmış durumda. Onarılmayan taşlar, oda içerisindeki köşelerde tutuluyor. Bunun yanı sıra kar temizliğinde kullanılan kar küreme araçları da dünya mirası olan sarayın zeminine zarar veriyor.

690x450nc-agr-31-01-2021-ishak-pasa-sarayi-dokusunu-kaybediyor7.jpg

SARAY HAKKINDA

Birçok kaynağa göre, 1685 yılında Mir Mihemed Pirbela'nın oğlu Evdi Paşa tarafından inşaatına başlanan sarayın yapımı, 1784 yılında tamamlandı. UNESCO tarafından "Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi”nde yer alan ve Topkapı Sarayı’ndan sonra ikinci büyük saray olan İshak Paşa Sarayı, dünyada ilk kez kalorifer ve kanalizasyon sisteminin kullanıldığı saray olarak biliniyor. Duvarları ve tabanı taştan olan sarayın, yüzyıllar öncesinden 25-30 kilometre uzaklıktaki Kotiz köyünden getirilen beyaz ve Ağrı Dağı'ndan getirilen siyah taşlarla yapıldığı belirtiliyor. (MA)

690x450nc-agr-31-01-2021-ishak-pasa-sarayi-dokusunu-kaybediyor4.jpg

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.