1. HABERLER

  2. MAKALE

  3. Tüketiciler Ramazanda nelere dikkat etmeli?
Tüketiciler Ramazanda nelere dikkat etmeli?

Tüketiciler Ramazanda nelere dikkat etmeli?

Dayanıksız sebze- meyve alış verişlerinizi mümkünse hafta da iki kez ve ihtiyacınız kadar satın almaya özen gösteriniz

A+A-

Ramazan ayına girerken gıda fiyatlarındaki artışlar çoğunlukla “gizli zam “ olarak devam etmekte özellikle “ramazan pidesi” bu gizli zamdan en fazla nasibini alan temel bir gıdadır.  Bunun yanı sıra temel gıdaların çoğunda fiyatlar yükselerek sofralarımızda yer alacaklardır.

Biz yine de bütün tüketicilere “bilinçli tüketim davranışı” göstermelerini önereceğiz yani;

Gıda alış verişlerinizde “stok” alışkanlığından vazgeçin

Alış veriş öncesi mutlaka bir liste hazırlayın

Dayanıksız sebze- meyve alış verişlerinizi mümkünse hafta da iki kez ve ihtiyacınız kadar satın almaya özen gösteriniz. Böylece gıdaları taze tükettiğiniz için besin ögelerinden( vitamin- mineral) daha fazla yaralanmış olursunuz.

Aynı marka ve aynı amaçla kullanılacak gıdalar için piyasa raştırması yaprak ekonomik davranmaya özen gösterin.

Ancak “DİKKAT” KAMPANYA ürünlerinde etiket bilgilerine daha dikkatli bakın!

Bazı firmalar son kullanım tarihi bitmek üzere olan ürünlerini genel de kampanyaya dahil ederler.

RAMAZANDA NASIL BESLENELİM?

Ramazanda  beslenme alışkanlığımızda olan değişiklikleri

Öğün sayısı 6’dan 2’ye ( sahur- iftar) iner

Sıvı tüketimimiz azalır.

Kan şekeri günün ilerleyen saatlerinde genel düşer, susama duygusu artar. Bireyde  halsizlik, uyku hali, algılama ve iş konsantrasyonun düşmesine neden olur.  Bu durumu minimum düzeye indirmek için iftar saatlerine yakın zaman mümkünse dinlenerek geçirilmelidir.

Yine uzun açlık ve susama süresine bağlı olarak çoğu insanda gerginlik, insan ilişkilerinde kırıcı olma hali gelişmektedir. Belirtilen durumlarda “ramanzan da beslenme ve günlük uğraşların niteliği oldukça belirleyici ve önemlidir.

Sahur öğününü mutlaka uygulayalım

Bu öğünde ağırlıklı kahvaltılık, salata, zeytinyağlı sebzeler, meyveler,

Az yağlı süt, yoğurt, ayran, kurubakla, tam tahıl ekmeği, bol su tüketeceğimiz  öğünler hazırlanmalıdır.

İftarda;

Su, zeytin, hurmadan oluşan bir açılıştan sonra ,

Az miktarda bir çeşit  çorba (hazır çorbaları tercih etmeyelim, olabildiğince sebze kurubaklagil, bulgurlu, buğdaylı), az pide, salata ile  ana yemek, ayran gibi çeşitlerle devam edilmelidir.

İftar sofrasında dikkat edilmesi gereken önemli bir konu; 1715 saat aç kaln bir süreden sonra  miktar ve çeşit olarak “bol yiyecek “ tüketmek  hem sindirim sistemini zorlar, hem de fazla enerji alımı nedeniyle “kilo artışına  neden olur.

İftardan 1.5- 2 saat sonra; ağırlıklı mevsim meyvesi ( posa içeriği barsak sağlığı için önemli), bazen sütlü bir tatlı, açık çay, bol su ile gece  sonlandırılmalıdır.

Not; Gereksiz enerji alımının önüne geçmek için iftariyelik olarak sofralarımıza çıkardığımız

Salam sosis, pastırma, bal reçel, kaymak, peynir çeşitlerinden olabildiğince uzak duralım. Hayırlı Ramazanlar...

Ayşe Cengiz / Beslenme uzmanı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.