TTB: Vaka sayısı 3 milyonu aştı, sorumlular istifa etsin

TTB: Vaka sayısı 3 milyonu aştı, sorumlular istifa etsin

Türkiye’de Koronavirüs vaka sayısının 3 milyonu aştığını duyuran TTB Merkez Konseyi, Sağlık Bakanlığı'nın başarısız olduğunu kabul etmesini ve tüm sorumluların istifa etmesini istedi.

Türk Tabipler Birliği (TTB) Merkez Konseyi, pandemi sürecine dair online basın toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan TTB Merkez Konsey Başkanı Şebnem Korur Fincancı, önlenebilir ölümlerin her gün arttığını ifade ederek, bunun bir “sosyal cinayet” olduğunu söyledi. 

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu’nun attığı adımların salgına önlem olmadığını ifade eden Fincancı, Bakanlığı insanların sağlıklıları konusunda gerekli adımları atmamakla  eleştirdi. Derin bir yoksullukla karşı karşıya kalan yurttaşların uygun çalışma ortamı yaratılmadığı için hastalığı evlerine taşıyarak, salgınla baş başa bırakıldığını söyleyen Fincancı, bir an önce gerekli tedbir ve önlemlerin alınması gerektiğini vurguladı.

TTB Merkez Konseyi Üyesi Doç. Dr. Ali İhsan Ökten ise, her gün yayınlanan turkuaz tablonun aslında “kara tablo” olduğunu ifade etti. Ökten, “Her gün ölüm sayıları artıyor, emekçiler, işsizler, dar gelirliler, ve esnaf hastalanmaya ve ölmeye devam ediyor” dedi.

VAKA SAYISI 3 MİLYON ÜZERİNDE

Dünyada Kovid-19 vaka sayısının 126 milyonu aştığını, hayatını kaybedenlerin sayısının ise 2 milyon 800 bin olduğunu dikkat çeken Ökten, Türkiye’de ise yeni vaka, ağır hasta, aktif hafta ve can kaybının her gün giderek arttığını kaydederek, şunları belirti: “Türkiye, 28 bin 731 yeni vaka ile Brezilya, Amerika, Hindistan, Fransa ve Polonya’nın ardından 6’ıncı sıraya yükselmiş durumda. Ülkemizde vaka sayısı 3 milyonun üzerine çıkarken toplam can kaybı 30 bini aştı. Ancak biz biliyoruz ki 100 binin üzerinde fazladan ölüm var ülkemizde. Biz baştan beri bu verilerin gerçeği yansıtmadığını ifade ediyoruz. Kovid-19’dan günlük ölümlerin sayısı 157’ye yükseldi. Bu iki hafta önceki rakamın iki katına yaklaşmış çok ciddi bir yükselişi bize göstermektedir.” 

39 İL KIRMIZIYA DÖNDÜ

Tablolardaki verilerden yola çıkarak Türkiye’deki aktif hasta sayısının ciddi bir yükselişte olduğunu söyleyen Ökten, aktif hasta sayısı son verilere göre 188 bin 560 kişiye yükseldiğine işaret ederek, aktif hasta sayısındaki bu ciddi yükselişin aynı zamanda bulaşma riskinin de daha da artacağını gösterdiğinin altını çizdi. 

Ökten, “Koronavirüs vakalarına ilişkin risk haritasında 39 il kırmızıya dönerken, Türkiye’nin yarısından fazlasının kırmızıya dönüştüğünü, yüksek ve çok yüksek riskleri ele aldığımızda ise Türkiye’deki illerin yaklaşık olarak tamamının riskte olduğunu söyleyebiliriz” diye belirtti.

TALEPLER

Ökten, vaka artışının Avrupa’da olduğu gibi Türkiye’de de tırmanışta olduğunu gösterdiğini ifade ederek, taleplerini şu şekilde sıraladı:

* Ekonomik ve sosyal tedbir paketleriyle ekonomik sıkıntısı olan yurttaşlar desteklensin.

* Başta yoksul kesimler olmak üzere halka parasız ve nitelikli maske dağıtılsın su ve hijyen ürenleri ücretsiz sağlansın.

* Vaka sayıları başta olmak üzere ölüm sayıları açıklansın. Aşıyla beraber topluma şeffaf bilgiler verilsin

* Gelinen aşamada bilim kurulunun aldığı kararlar açıklansın, alınan kararlar iktidar tarafından uygulansın, uygulanmıyorsa da bilim kurulu buna ortak olmasın ve durumlarını yeniden gözden geçirsin.

* Sağlık Bakanlığı başarısız olduğunu kabul etsin, tüm sorumlular istifa etsin. Başta sağlık örgütleri olmak üzere toplum katılımının önemsenerek dayanışma içerisinde ortak akılla bir mücadele stratejisi yürütülsün.

* Aşıda patentin kaldırılmasına yönelik uluslararası çaba gösterilsin.  

* Son haritalamaya göre 100 bin kişiye yeni vaka sayısının 100’ü aştığı şehirlerde seyahat kısıtlaması getirilsin.

* Sağlık çalışanlarının talepleri ve gerekli koşulları karşılansın, Kovid 19 meslek hastalığı olarak kabul edilsin.

* KHK’lılar başta olmak üzere yeterli sayıda sağlık ataması yapılsın.”

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.