TTB: CoronaVac’la bağışıklık için herkes aşılanmalı

TTB: CoronaVac’la bağışıklık için herkes aşılanmalı

Ağır hastalık ve ölümü önlemede tüm aşıların yüzde 100’e yakın etkin olduğunu açıklayan TTB, “Türkiye’de uygulanacak aşının toplum bağışıklığı sağlaması için 6 ay içerisinde yaklaşık 120 milyon doz uygulanması gerekir” dedi.

“COVID-19 pandemisinde güvenli ve etkili aşılar ile yapılacak yaygın aşılamanın, salgını kontrol altına almaya katkı sağlayacağı açıktır.”

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi, başlayan aşı uygulamaları, aşının olası yan etkileri ve aşıların farklı etki oranlarına dair yazılı açıklama yaptı.

Aşıların etki oranları ne?

TTB COVID-19 İzleme Kurulu ve Aşı Çalışma Grubu ile birlikte yapılan değerlendirme ışığında şu anda adı geçen aşıların verilerine göre, aşıların etki oranları şöyle:

* Ağır hastalık ve ölümü önleme konusundaki etkililik, tüm aşılar için yüzde 100’e yakın.

Aşılanan kişide hastalık gelişmesini önleme konusundaki etkililik:

* Pfizer-Biontech™ aşısı için yüzde 95

* Moderna™ aşısı için yüzde 94,1

* Oxford-AstraZeneca™ aşısı için ilk aşının yarım doz 28 gün sonra yapılan ikinci aşının ise tam doz uygulandığı tüm grupta yüzde 90,0 (%95 GA:67.4-97.0), her iki aşının tam doz uygulandığı grupta yüzde 62,1

* CoronaVac™ aşısı için: Türkiye’de yüzde 91,25, Brezilya’da yüzde 50,38 (çok hafif hastalık için) ve yüzde 77,96 (hafif hastalık için).

Yan etkiler

Açıklamada, yan etkilere dair de şu bilgiler yer aldı:

* Aşıların hiçbirinde kısa dönem (1-2 ay) ciddi yan etki oluşma sıklığının kontrol grubundan yüksek olmadığı;

* mRNA aşılarının ciddi olmayan lokal ve sistemik yan etkilerinin özellikle genç yaş grubunda belirgin olarak fazla olduğu;

* İleri yaştaki kişilerde mRNA aşılarının etkililiğinin genç yaşlardakine benzer şekilde yüksek olduğu;

* Oxford-AstraZeneca™ aşısında 55 yaş üzerinde etkililiğinin biraz daha düşük olduğu;

* Coronavac™ aşısında Brezilya’daki çalışmanın 60 yaş üstündeki kişileri de kapsamasıyla birlikte bunlara ait verinin henüz yayımlanmadığı biliniyor.

“Mevcut durumda dünyada uygulanmaya başlanan dört aşının hastalığı önleme konusundaki etkililikleri farklı olmakla birlikte ağır hastalık ve ölümleri önleme konusunda etkililiklerinin yüzde 100’e yakın olduğu, farklı yaş ve risk gruplarında etkililik ve yan etki açısından değişiklikler gözlendiği, bugüne kadarki veriler ışığında hiçbirinin ciddi yan etki oluşturmadığı gözlendi.” 

Kaç kişinin aşılanması gerekiyor?

TTB, bağışıklık için hangi oranda aşı yapılması gerektiğini de şöyle açıkladı:

“Toplum bağışıklığının sağlanabilmesi için yüzde 80 etkili olan bir aşıda toplumun yüzde 75-90’ının aşılanması gerekir.

“Daha düşük düzeyde etkili aşılar için ise tüm toplumun aşılanmasının gerektiği ifade ediliyor.

“Bu değerlendirme ışığında Türkiye’de uygulanacağı söylenen aşının toplum bağışıklığı sağlaması için 6 ay içerisinde yaklaşık 120 milyon doz uygulanması gerekir. Ancak aşılama programı tüm ayrıntılarıyla açıklanmadığı gibi geldiği ve geleceği belirtilen aşı dozlarının bu sayıya yaklaşması dahi mümkün görünmüyor.”

Türkiye’deki aşı çeşitliliği artırılacak mı?

TTB, “Kamu kaynaklarının doğru yönetilmesi adına” şu soruların yanıtlanmasını talep etti:

* TİTCK bünyesinde hangi verilere göre Acil Kullanım Onayı uygun görülmüştür?

* Çeşitli aşıların farklı yaş ve risk gruplarına yukarıda özetlenen birbirlerine göre farklı avantaj ve dezavantajları olduğu dikkate alındığında Türkiye’deki aşı çeşitliliği artırılacak mıdır?

* Aşı temininin sürekliliği sağlanabilecek mi?

* Satın alınan aşıların birim doz maliyeti kaç lira oldu? 3 milyon doz aşıya kaç lira ödendi?

Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.