TTB: Aşılama böyle devam ederse 2 yıl sürer

TTB: Aşılama böyle devam ederse 2 yıl sürer

Pandeminin 11’nci ayına dair değerlendirmelerde bulunan TTB İkinci Başkanı Ali İhsan Ökten, “Aşılama hızı böyle devam ederse tüm toplumun aşılanması iki yılı bulur” dedi.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) pandeminin 11’nci ayına dair değerlendirme raporunu online basın toplantısıyla açıkladı. Toplantıya, TTB Merkez Konsey Başkanı Şebnem Korur Fincancı, TTB İkinci Başkanı Ali İhsan Ökten, TTB Genel Sekreteri Vedat Bulut’un yanı sıra hekimler katıldı.

Toplantıda ilk sözü alan TTB İkinci Başkanı Ali İhsan Ökten, sağlık emekçilerini aşılamasından sonra aşılanma hızının yavaşladığını söyledi. Günlük ortalama 90 bin aşılama yapıldığı bilgisini paylaşan Ökten, aşılanma hızı böyle devam ettiği takdirde tüm toplumun aşılanmasının iki yılı bulacağını kaydetti. 

Aşı dozlarında yetersizlik, randevu sisteminde sorunlar, karekod uygulaması, birinci basamak sağlık hizmetlerinin ihmal edilmesi nedenlerinden kaynaklı yavaşlama olduğunu açıklayan Ökten, “Salgında birinci basamakta müdahale etmek gerekiyordu. Salgın ikinci ve üçüncü basamağa ulaşınca ciddi sorunlar oluşmaya başlar. Biz maalesef bu sorunları ve durumu yaşadık. Birinci basamakta pandemiye neden olan hastalıkla ilgili başvuruların yanında koruyucu ve tedavi edici hizmetlerin devam etmesi gerekirken bu hizmetler ve filyasyonda ciddi aksaklıklar oluştu” diye konuştu. 

AİLE HEKİMLİKLERİNDE YETERSİZLİK

ASM’lerde ayrı bekleme odaları olmamasından kaynaklı enfeksiyon bulaşma riski olduğuna dikkati çeken Ökten, “Kişisel koruyucu ekipman sorunu var. Bunun birlikte birinci basamakta hastalığa değil topluma odaklanması, hastalığa değil topluma odaklanması gerekirken toplumsal koruyucu sağlık hizmetlerinden yerine bireysel sağlık hizmetlerine dönüştü” diye belirtti.  

İş yeri hekimlerinin üçte ikisinin salgında korunmada güvensiz fiziki şartlarda hizmet verdiği bilgisini paylaşan Ökten, “Pandeminin getirdiği zorunluluklar işyeri hekimliğinin tüm zamanını aldığı için,  yapmaktan zorunlu oldukları rutin işler ve periyodik muayeneleri de yapamıyorlar” ifadelerinde bulundu.  

‘MÜLTECİLERİN ERİŞİMİ KOLAYLAŞTIRILMALI’

Bazı hastanelerde kayıtsız göçmenlerinin kayıt işlemlerinin yapılmadığını da sözlerine ekleyen Ökten, göçmenlerden, sağlık sigortası olmayan bir vatandaştan talep edilenden en az üç katı ücret talep edildiğinin altını çizdi. Tüm göçmen ve sığınmacılar için birinci basmak koruyucu sağlık hizmetleri, ikinci basamak tedavi hizmetleri kolaylaştırılması gerektiğini vurgulayan Ötken, şöyle dedi: “Göçmen ve mülteci çocuklarını kapsayan geniş veri tabanı olmaması aşılı olup olmadıklarının bilinememesine neden oluyor. Toplumun tüm kesimlerini birlikte ele alan sağlık hizmeti planlamasına ihtiyaç var.” 

‘OKULLAR AÇILMALI’

Yüz yüze eğitime geçilmesine dair değerlendirmede de bulunan Ökten, şunları söyledi: “Okulların açılıp kapanmasının vaka sayısı değişimlerine bir etkisi yok. Buna karşın özellikle 12 yaş üzerinde enfeksiyon bulaş riskinin arttırıyor. Okulların fiziki mesafe, hijyen ve sosyal tedbirler alınarak ilkokul çağındaki çocuklar için açılmasını öneriyoruz.” 

Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.