Trump'tan 'Süleymani' açıklaması: İran saldırıları önceden haber verdi

Trump'tan 'Süleymani' açıklaması: İran saldırıları önceden haber verdi

ABD eski başkanı Trump, Houstan'da yaptığı seçim konuşmasında, İran'ın Kasım Süleymani'nin öldürülmesinin ardından ABD üslerine yaptığı füze saldırılarını önceden haber verdiğini ileri sürdü.

ABD eski başkanı ve Cumhuriyetçi Parti'nin 2024 başkan aday adayı Donald Trump, 2 Kasım'da Teksas eyaletinde yaptığı seçim konuşmasında, İranlı general Kasım Süleymani'nin ABD tarafından öldürülmesinin ardından yaşananlara ilişkin konuştu. Trump, İran'ın ABD üslerine yaptığı saldırıların önceden haber verilmiş olduğunu söyledi.

'BİZİ ARAYIP "BAŞKA ÇAREMİZ YOK" DEDİLER'

'Bunun daha önce hiç anlatmadığı bir hikaye olduğunu' söyleyen Trump, İran'ın ABD'ye ait bir insansız hava aracını düşürmesinin ardından yaşananları şu sözlerle anlattı:

"İran bir İHA'mızı düşürdüğünde... İHA 14 yaşındaydı. Pek değerli değildi. Arkasında 39 mühendis ve pilotun bulunduğu büyük bir motorlu uçak vardı ve İran İHA'yı vurdu. Ben şöyle sordum: 'Arkasındaki uçağı mı düşürdüler?' Bana 'Hayır efendim, yapmadılar dediler. Yaklaşık beş kat daha büyük olan uçağı vurabilirlerdi. 'Bu ilginç' dedim.

Ama onları vurmamız gerekiyordu, o yüzden onları çok sert vurduk. Radarlarını ve farklı şeyleri devre dışı bıraktık; eğer bize karşı gelirlerse onlara asla mümkün olduğunu düşünmedikleri şeyler yapacağımıza dair bir açıklama yaptım. İranlılar bizi aradı, 'Başka çaremiz yok, bizim de öz saygımız var onun için sizi vurmamız lazım. Belli bir askeri üsse 18 füze fırlatacağız ama endişelenmeyin, füzeler üsse ulaşamayacak' dediler. Söyledikleri gibi 18 füze attılar, 5'i havada imha oldu. Diğerleri üssün dışına düştü.''

Ne olmuştu?

İran, Süleymani suiskastının ardından ABD'nin Irak'ta Anbar eyaletindeki Ayn el Esad hava üssüne ve Erbil'de ABD askerlerinin bulunduğu noktalara en az 22 füze atmıştı. Saldırılar gece yarısı saatlerinde başlamış ve İran Devrim Muhafızları saldırıların ABD'nin öldürdüğü Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'nin intikamını alındığı açıklanmıştı.

İran'ın dini lideri Ali Hamaney, İran'ın Irak'taki ABD üslerini füzeyle vurmasını "Yüzlerine tokadı indirdik" şeklinde nitelendirmiş, Kasım Süleymani'nin öldürülmesinin 'direnişe yol açtığını' ifade ederek "Onun şehitliğinin yol açtıkları karşısında eğiliyorum" ifadelerini kullanmıştı.

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.