Trump'tan Erdoğan'a 'parlamentosuzluk övgüsü'!

Trump'tan Erdoğan'a 'parlamentosuzluk övgüsü'!

BD Başkanı Donald Trump, NATO'ya savunma harcamalarını artırmak için parlamentolarına danışmaları gerektiğini söyleyen Avrupalı liderlere öfkelenerek, "Erdoğan hariç kimse işini düzgün yapmıyor" dedi.

Batı basını, ABD Başkanı Donald Trump’ın savunma harcamaları yüzünden Avrupalı müttefikleri ile gerilim yarattığı NATO zirvesini tartışmaya devam ediyor.

Amerikalı gazeteci Ian Bremmer, Trump’ın Avrupa ülkelerine baskı yaparken Türkiye’yi ‘örnek gösterdiği’ni anlattı. Buna göre Trump, savunma harcamalarını artırmak için önce parlamentolarına danışmaları gerektiğini ve buna tek başlarına karar vermeyeceklerini söyleyen Avrupalı liderlere “Erdoğan dışında kimse işini doğru yapmıyor” dedi.

Trump Avrupa ziyaretinde önce NATO zirvesinde gerilim yaratmış, İngiltere’de Başbakan Theresa May’in Brexit nedeniyle eleştirmiş, bu eleştirilerini yayınlayan The Sun gazetesini ‘yalan haber yapmakla’ suçlamış, son olarak da AB’nin ticari açıdan ABD’nin ‘düşmanı’ olduğunu söylemişti.

‘PERDE ARKASINDA BAŞKA ŞEYLER DE YAŞANDI’

CBS kanalında ‘This Morning’ programına katılan Bremmer, ‘perde arkasında Avrupalı liderleri şaşırtan başka şeylerin de yaşandığını’ söyledi. Bremmer, “Bunlardan biri, Gürcistan ve Ukrayna devlet başkanlarının acil toplantıda, sunumlarının ortasında çıkmasının istenmesiydi. Trump “Tamam, sizinle işimiz bitti’ dedi” diye konuştu.

‘PARLAMENTOLARA SORMAMIZ LAZIM’ YANITINI DUYUNCA…

Amerikalı gazeteci, Türkiye ile ilgili anı da şöyle anlattı: “Trump çok öfkeliydi; diğer liderlerden daha fazla harcama için taahhüt alamıyordu. Birçoğu ‘Bunu kendi parlamentolarımıza sormalıyız. Bizde bir süreç işler; size daha fazla harcayacağımızı öyle söyleyivermemiz mümkün değil, yasal bir sürecimiz var’ diyordu. Sonra Trump, Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a döndü ve ‘Erdoğan hariç. O, işleri doğru yapıyor’ dedi ve sonra da Erdoğan’la yumruk tokuşturdu.”

‘AVRUPALI LİDERLER ŞAŞIRMIŞ OLMALI’

Bremmer, bunun ‘giderek otoriter hale gelen Türkiye liderine yönelik şaşırtıcı bir jest olduğu’ yorumunu yaptı. Amerikalı gazeteci, bu desteğin Avrupalı liderlerde gerginlik yaratmış olabileceğini söyleyerek, “Türkiye’nin artık liberal bir demokrasi olduğunu söylemek zor” dedi.

Amerikalı gazeteci sonradan Twitter hesabından da, “Amerika’nın en yakın müttefikleri Trump’tan son derece rahatsız çünkü otoriter liderleri hukukun üstünlüğüne ve demokrasinin denge-fren mekanizmalarına tercih ettiğini açıkça söylüyor” mesajını paylaştı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.