Trump: AB'den ithal edilen araçlara ek vergi getirilecek

Trump: AB'den ithal edilen araçlara ek vergi getirilecek

ABD Başkanı Donald Trump:AB’den ithal edilen otomobillere yüzde 25 ek gümrük vergisi getirileceğini açıkladı. Avrupa borsaları ABD’den gelen AB’ye yönelik yaptırım açıklamalarıyla düşüşle açıldı.

ABD Başkanı Donald Trump, Avrupa Birliği’nden ithal edilen otomobillere yüzde 25 ek gümrük vergisi getirileceğini söyledi. Batı Virginia’da katıldığı bir seçim kampanyasında Trump, “AB’den ABD’ye gelen tüm otomobillere yüzde 25 ek gümrük vergisi uygulayacağız” dedi.

Trump’ın açıklamaları, ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross’un otomobil vergilerine ilişkin raporun ertelendiğine ilişkin iddiaların ardından gelirken, The Wall Street Journal’da yer alan habere göreRoss raporun Avrupa Komisyonu, Meksika ve Kanada ile süren görüşmeler sebebiyle ertelendiğini ve yayınlanması için henüz bir tarih belirlenmediğini belirtti.

AB BORSALARI DÜŞÜŞTE

Avrupa borsaları, ABD ve Çin arasındaki ticari gerilimlerin küresel bir ticari anlaşmazlığa yol açabileceği endişelerinin yanı sıra ABD’den gelen AB’ye yönelik yaptırım açıklamalarıyla düşüşle açıldı. ABD-Çin arasındaki ticari gerilimler devam ederken, ABD Başkanı Donald Trump’ın Avrupa Birliği’nden ABD’ye gelen bütün otomobillere yüzde 25 ek gümrük vergisi getireceğini duyurmasının ardından Avrupa endeksleri güne düşüşle başladı.

Asya borsaları ise gün içi işlemlerde, ABD ve Çin arasındaki görüşmelerin etkisi ve ABD Başkanı Donald Trump’ın eski avukatı Michael Cohen’in vergi yolsuzluğuna ilişkin suçlamaları kabul etmesiyle karışık bir seyir izledi.

ABD borsaları, S&P 500 endeksinin tarihini rekorunu kırmasının ardından yatırımcıların, ABD Başkanı Donald Trump’ın politikaları kapsamında güçlenen ekonomi ve artan kurumsal kârların etkisiyle endekslerde görülen boğa piyasasının süreceği iddialarıyla artışla kapandı.

PETROL FİYATLARINDAKİ ARTIŞ SÜRÜYOR

Petrol fiyatları, ABD’de petrol stoklarındaki düşüş ve dolarda zayıflamanın yanında, ABD’nin İran’a yaptırımlarının etkisiyle küresel arzda beklenen daralmaya bağlı olarak yükseliyor.

Türkiye’nin de akaryakıt fiyatlarını belirmede ölçüt olarak kullandığı Brent hampetrolü günlük yüzde 0.34 artışla varil başına 72.88 dolardan, ABD hafif petrolü de günlük yüzde 0.35 artışla 66.07 dolardan işlem görüyor.

OTOMOBİLDE ANLAŞMA YAPILAMAMIŞTI

ABD Başkanı Donald Trump ve Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker’in, yaklaşık bir ay önce Beyaz Saray’da bir araya gelerek yaptığı görüşmenin ardından tarafların bir ticaret savaşından kaçınmalarına yönelik bir dizi önlem üzerinde anlaştığı duyurulmuştu.

Trump, görüşme sonrası düzenlenen basın toplantısında Avrupa Birliği (AB) ile ticari ilişkilerinde yeni bir dönemin başladığını söyleyerek, “AB’yle gümrükleri karşılıklı kaldırmak ve otomotiv sektörü dışındaki tüm ürünlere uygulanan sübvansiyonları sıfırlamak için çalışacağız” demişti.

Juncker ise, AB üyesi ülkelerin ABD’den daha fazla soya fasulyesi alacaklarını, sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) ithalinin de artacağını duyurmuştu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.