TL’de günlük kayıp yüzde 10’u aştı, dolar ve Euro’da yeni rekorlar geldi

TL’de günlük kayıp yüzde 10’u aştı, dolar ve Euro’da yeni rekorlar geldi

Gün içinde dolar 13,48'i, Euro ise15,16 seviyesini gördü. Gram altın 760 liraya kadar çıktı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dünkü kabine toplantısı sonrası düşük faiz politikalarında kararlı olduklarını bir kez daha yenileyince Türk Lirası bugün çakıldı.

Gün içinde yüzde 14’e yakın değer kaybeden TL, akşam saatlerinde gelen toparlanmayla değer kaybını yüzde 10 seviyesinde tuttu.

İstanbul serbest piyasada dolar 11,42’den, Euro ise 12,83’ten güne başladı. Gün içinde dolar 13,46’ya, Euro ise 15,16’ya kadar çıkarak tüm zamanların rekorunu kırdı.

Bu haberin yayına hazırlandığı saatlerde dolar 12,47’den, Euro ise 14,03’ten işlem görüyordu.

Dün günü 660 lira seviyesinden kapatan gram altın ise önce 760 liraya kadar çıktı, ardından 718 lira seviyesine kadar düştü.

Mobil uygulamalar çalışmadı

Öte yandan kurlardaki yükselişle kamuoyunda bir dizi iddialar gündeme geldi. Hızla yükselen döviz insanları bankaların mobil uygulamalarına akın ettirdi.

Döviz almaya veya satmaya çalışan pek çok kişi işlemlerin yavaşladığı ve hata verdiği yönünde şikayetçi oldu.

Yaşanan aksaklıklar Twitter'da gündem oldu. Bankaların uygulamasında yaşanan aksaklığın yoğunluktan kaynaklandığı tahmin ediliyor ancak bankalardan konuya ilişkin resmi bir açıklama yapmadı.

Piyasadaki anlık volatilitenin çok olması nedeniyle de bazı döviz büroları tahtalarını kapattı ve sadece alım yönünde işlem yaptı.

Gübre satışları durdu

Döviz kurlarındaki yükseliş sonrası ham maddesinin önemli bir kısmı ithal olan gübre ve zirai ilaç şirketlerinin bayilere fiyat verememesiyle de satışlar geçici olarak durdu.

Şirketler, Türkiye'nin farklı bölgelerindeki bayilerine "satışlarımız geçici olarak durdurulmuştur" şeklinde genel duyuru ilanı gönderdi.

TL neden değer kaybediyor?

Eylül'de Merkez Bankası’nın faiz indirimine başlaması ile TL gelişen ülke paralarından negatif ayrıştı. Ekim'de kaybını daha da artırdı.

Merkez Bankası’nın Kasım’da faiz indirimine devam etmesi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın faiz indiriminden memnun olduğunu ancak daha da düşmesi gerektiğini söylemesi TL’nin değer kaybını hızlandırdı.

Sadece Kasım’da TL yüzde 32 değer kaybetti ve dünya piyasalarında en çok değer kaybeden para birimi oldu. 

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.