Tharsa Antik Kentte iki boğa başı bulunan mezar bulundu

Tharsa Antik Kentte iki boğa başı bulunan mezar bulundu

Adıyaman-Şanlıurfa Karayolu üzerinde Kuyulu köyü sınırlarında bulunan ve günümüzde "Turuş Kaya Mezarları" olarak bilinen Tharsa Antik Kenti'nde, yürütülen kazı ve temizleme çalışmaları sırasında yeni bir mezar bulundu.

Mezarın giriş kısmında iki boğa başı (bukranyon) figürü, bunları birbirine bağlayan girlant süslemesi ve ortasında bir rozet bulunuyor. Roma ve Bizans dönemlerinde kullanıldığı bilinen bu 2 bin yıllık mezar, üç arcosoliumdan oluşuyor. Tharsa Antik Kenti'nde daha önceki çalışmalarda 60 mezar ortaya çıkarılmıştı ve her geçen gün yeni mezarlar bulunmaya devam ediyor.

Adıyaman Müze Müdür Yardımcısı Mustafa Çelik, Tharsa Antik Kenti'nin üç ana arkeolojik alandan oluştuğunu belirtti.

Çelik şöyle devam etti:

"Büyük Höyük, Küçük Höyük ve Nekropol Alanı. Nekropol alanında 2024 yılı kazı çalışmalarına başladık. Daha önce ortaya çıkardığımız kaya mezarlarına iki tane daha ekledik. Bugün tespit ettiğimiz bu yeni kaya mezarı, bir ana mekandan ve üç arcosoliumdan oluşuyor. Mezarın giriş kısmında antik dönem ismiyle bukranyon dediğimiz iki boğa başı figürü bulunuyor. Boğa başlarının orta kısmında girlant ve rozet süslemeleri yer alıyor. Bu bölgeyi turizmin cazibe merkezi haline getirmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz."

Tharsa Antik Kenti'nde yapılan bu yeni keşifler, bölgenin tarihi ve arkeolojik önemini bir kez daha ortaya koyuyor. Arkeologlar, bölgenin turizm potansiyelini artırmak ve tarihi değerlerini korumak için çalışmalarını hızla sürdürüyor.

Tharsa Antik Kentte iki boğa başı bulunan mezar bulundu

Tharsa Antik Kentte iki boğa başı bulunan mezar bulundu

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.