TGS: Baskın basın özgürlüğünün ihlalidir

TGS: Baskın basın özgürlüğünün ihlalidir

TGS Genel Başkanı Ercan İpekçi, Atılım Gazetesi ve Etkin Haber Ajansı'nın (ETHA) İstanbul'daki bürolarına yapılan polis baskının, basın ve ifade özgürlüğünün ihlali anlamına geldiğini söyledi.

İSTANBUL - Gazetecilere Özgürlük Platformu (GÖP) Dönem Başkanı ve Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Genel Başkanı Ercan İpekçi, Atılım Gazetesi ve Etkin Haber Ajansı'nın (ETHA) İstanbul'daki bürolarına yapılan polis baskının, basın ve ifade özgürlüğünün ihlali anlamına geldiğini söyledi. 

Gazetecilere Özgürlük Platformu (GÖP) Dönem Başkanı ve Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Genel Başkanı Ercan İpekçi, Atılım Gazetesi ve Etkin Haber Ajansı'nın (ETHA) İstanbul Aksaray'daki bürolarına yapılan polis baskınına ilişkin yazılı açıklama yaptı. Baskının, basın ve ifade özgürlüğünün açıkça ihlali anlamına geldiğini belirten İpekçi, "Demokrasilerde, yayın kuruluşlarının basılması, faaliyetlerinin engellenmesi, yayın durdurma, yayın araçlarına el konulması kabul edilemez" dedi. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin Türkiye aleyhine verdiği birçok ihlal kararında vurgu yapan İpekçi, "Yalnızca toplumda genel kabul gören, zararsız ya da kayıtsızlık içeren fikirler değil; aynı zamanda toplumu sarsıcı, şoke edici veya rahatsız edici düşünce açıklamaları da basın ve ifade özgürlüğü kapsamındadır. Bu çerçevede, Atılım Gazetesi ve Etkin Haber Ajansı'na yapılan baskınlar, AİHM kararlarına da aykırıdır" ifadesinde bulundu. 

Yasal olarak yayın hayatını sürdüren, adresi ve çalışanları belli olan bu iki kuruluşun, "yasadışı örgütlerin yayın organı" olarak nitelendirilmesinin, cezaevindeki gazetecilerin "terörist" olarak suçlanmasından da hiçbir farkı olmadığına işaret eden İpekçi, "Ülkemizde 100'e yakın gazetecinin hapiste olduğu, gazeteciler hakkında 10 bin dolayında soruşturma ve davanın bulunduğu bir ortamda, basın ve ifade özgürlüğü üzerinde baskılara dayanak oluşturan yasa hükümlerinin değiştirilmesini beklerken; tam tersine anti-demokratik uygulamaların şiddeti giderek artmaktadır" diyerek bu tür baskıların, ülkenin ve halkın demokratik geleceği açısından duyulan kaygıları daha da derinleştirdiğine vurgu yaptı. 

İpekçi, daha özgür bir toplum için, basın üzerindeki bu baskıların son bulmasını istedi.DİHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.