'TEOG'un alternatifi not ortalaması sistemi'

'TEOG'un alternatifi not ortalaması sistemi'

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Müsteşarı Yusuf Tekin, TEOG'un kaldırılmasının ardından alternatif modeller üzerinde çalıştıklarını belirtti.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla kaldırılan Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sisteminin yerine getirilecek model üzerindeki çalışmalar sürüyor.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Müsteşarı Yusuf Tekin, merkezi sınavın olmadığı, öğrencilerin daha çok yetenek ve ilgilerine göre liselere yerleştirildiği bir model üzerinde durulduğunu söyledi.

Konuya ilişkin soruları yanıtlayan Tekin, 2013’te Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başbakanlığı döneminde, “Ortaokullardan liseye geçişte sınavsız bir modele yavaş yavaş evrilmemiz gerekiyor. Bununla ilgili tedbirlerinizi alın” talimatı verildiğini söyledi. O tarihte liseye geçişte sınavı ortadan kaldıran bir algıyla bugün TEOG diye tartışılan modeli ürettiklerini anlatan Tekin, “Aslında TEOG denilen sistem, çocuklarımızı ortaokul ortalamalarına göre liseye yerleştirme modeliydi. Fakat kamuoyunda önceki alışkanlıkların da etkisiyle bu bir merkezi sınav edasına büründü. Fakat biz bu esnada zaten ortaokullardan liselere, sınavsız geçişle ilgili değişik modeller üretmiştik. Şu anda da elimizde bu modellere ilişkin alternatifler var” dedi.

ALTERNATİFLER MODELLER

Üzerinde çalışılan modellerden bir kısmını Başbakan Binali Yıldırım’ın katıldığı bir televizyon programında açıkladığını anımsatan Tekin, şunları kaydetti:

“Onların da içerisinde bulunduğu ama ana çerçevesi ortaokullardan liseye geçişte herhangi bir merkezi sınavın olmadığı, çocuklarımızın sınav baskısını, stresini hissetmeden liselere yerleştirildiği bir model ana felsefesi olan alternatifler var. Biz bunları hem Bakanlar Kurulumuzda hem de Sayın Cumhurbaşkanımızla paylaştıktan sonra detaylarını da kamuoyuna sunup süreci başlatmış olacağız.”

Gazetecilerin “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dün adrese dayalı sistemle ilgili mesajları oldu” ifadesi üzerine de Tekin, “Kamuoyunda tartışılan, fikir beyan edilen her türlü modelin içinde yer aldığı bir alternatif. Ana felsefesi, liseye geçişte herhangi bir merkezi sınavın olmadığı, çocukların daha çok yeteneklerine, ilgilerine göre liselere yerleştirildiği bir model” yorumunda bulundu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.