Telefonda fetva bitti!

Telefonda fetva bitti!

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ artık telefonda fetva verilmeyeceğini açıkladı. Bundan sonra talepler telefonla alınacak ancak cevaplar yazılı olarak iletilecek.

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, Ankara’da medya temsilcileriyle yaptığı görüşmede Alo Fetva hattında yapılacak değişikliği açıkladı. Diyanet İşleri Başkanlığı’nda yapılan toplantıya Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş ve Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı Ekrem Keleş de katıldı.

‘TELEFONDA FETVA DÖNEMİ KAPANIYOR’

Bekir Bozdağ, “Artık telefonla arayanlara telefonda fetva verilmesi dönemi kapanıyor. Diyanet, Alo-Fetva hattını arayanların sorularını alacak ancak bu sorulara cevaplar yazılı olarak verilecek. Yazılı cevaplarda da ilçenin müftüsünün ilçedeyse, ildeyse il müftüsünün, Diyanet’te ise Din İşleri Yüksek Kurulu’nun onayı olacaktır” dedi.

Diyanet’in verdiği Alo Fetva hizmetiyle, 190’ı arayanlar sorularını yöneltip yanıtı telefonda sözlü olarak alabiliyordu.

Bekir Bozdağ’ın açıklamalarından satırbaşları şöyle:

ADAYLIK SINAVI: Bundan sonraki dönemde direkt müftü, vaiz, Kur’an kursu öğreticisi, imam ve müezzin alımı olmayacak. Adaylık sınavı yapılacak. Bu adaylık sınavını kazananlar müftülük ve eğitim merkezine gidip bir eğitim alacak. Veya vaizse vaizlikle ilgili, imam hatipse imam hatiple ilgili eğitim alacak. Bir yandan dine ait temel bilgiler öğrenirken, öte yandan göreve geldiklerinde karşılaşacakları pratikler konusunda da uygulamalı bir şekilde yetiştirilecekler ve daha donanımlı din görevlileriyle vatandaşımızın ihtiyaçlarını karşılamak konusunda bir gayretin içerisinde olacaklar.

İLAHİYAT FAKÜLTELERİ İLE DİYANET ARASINDA İŞ BİRLİĞİ: YÖK Başkanımızla da Diyanet İşleri Başkanımızla da bir araya geleceğiz. Ayın 23’ünde de Malatya’da bu fakültelerin dekanlarıyla bir toplantımız olacak ve yeni dönemde bu fakülteler bulundukları her yerde Diyanet İşleri Başkanlığı ile iş birliği içerisinde olacak. Toplumu doğru aydınlatma konusunda büyük bir çabanın içerisine birlikte çalışarak girecekler.

FETVA HİZMETİ BÜYÜK HAKSIZLIĞA UĞRUYOR: Kur’an’a ve İslam’a göre verilen cevap sizin hoşunuza gitmeyebilir. Veya bir başkası onu eleştirebilir veya bir kanunla bu çelişebilir. Yani Diyanet kanunla çelişiyor diye dinin kuralını açıklamamazlık yapamaz. Biri sorsa Diyanete ‘Faiz haram mıdır, helal midir?’ diye, ne diyecek Diyanet? Kanunlarımıza göre bunlar yapılıyor, yasal. Bankalar çalışıyor. Ne diyecek? Adam, ‘Yahu nasıl der?’ diyor. Pozitif hukuka göre sormuyor, Kur’an’a ve sünnete göre soruyor. O zaman Kur’an ve sünnete göre cevap verecek. Elma ile armudu birbirine karıştırdığımızda bu sefer Diyanet doğru konularda, kendi temel konularında bile ağzını açamaz hale geliyor.

CUMHURBAŞKANIMIZIN DEDİĞİ, KENDİMİZİ GÜNCELLEYECEĞİZ: Güncelleme konusunda Cumhurbaşkanımıza buradan çok saldıranlar oldu. Sanki ‘reform’ gibi algılatmak isteyen ve algılayanlar oldu. Cumhurbaşkanımızın hayatı ortadadır. Tayyip Bey aklı erdiği günden bu güne imanıyla, ihlasıyla, ameliyle ortada olan birisidir. Ve imanı, amelinin bedellerini de yaptığı mücadele içerisinde ödemiş birisidir. 28 Şubat’ın ve ülkemize pek çok yanlış uygulamaların ortaya koyduğu bütün sakatlıkları ortadan kaldıran bir liderdir. Bugün Türkiye’de dinin öğrenilmesi, öğretilmesi ve muhafazakar, mütedeyyin insanların kendini ifade etmesinin önünde ne kadar engel varsa, Allah’ın izniyle, hepsini kaldıran bir liderdir. Ama şimdi bakıyorsunuz burada saydırıyorlar. Sayın Cumhurbaşkanımızın dediği şey çok açıktır. Bir konuda açık ayet varsa ve sahih kesin sünnetten deliller varsa ona uyacağız. Onu tartışmaya gerek yok. Ama diyelim ki açık bir şey yok. O zaman ne yapacağız? İçtihat yapacağız. Dinde reform olmaz, dinde reform yapılamaz. Sayın Cumhurbaşkanımızın hayatı bu tür düşünceye sahip olanlarla mücadele ile geçmiştir. Kim ‘Dinde reform’ diyorsa, o din düşmanıdır. Dinde reform demek, dini değiştirmek demektir, beğenmediğin yeri yontmak demektir. Şöyle, öyle demektir. Sayın Cumhurbaşkanımızın hayatı ortadadır. Buradan birileri başka bir noktaya götürmek istiyor. Cumhurbaşkanımızın dediği, kendimizi güncelleyeceğiz.

TELEFONDA FETVA VERİLMESİ DÖNEMİ KAPANIYOR: Artık telefonla arayanlara telefonda fetva verilmesi dönemi kapanıyor. Diyanet, ‘Alo Fetva’ hattını arayanların sorularını alacak, ancak bu sorulara cevaplar yazılı olarak verilecek. Yazılı cevaplarda da ilçedeyse ilçe müftüsünün, ildeyse il müftüsünün, Diyanette ise Din İşleri Yüksek Kurulu’nun onayı olacaktır. 

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.