TDK'den Kürt Dil Platformu'na yanıt: KHK'ye bağlıyız

TDK'den Kürt Dil Platformu'na yanıt: KHK'ye bağlıyız

Kürt Dil Platformununun, Kürtçe için çalışmalar yürütülmesi talebini yanıtlayan Türk Dil Kurumu, "2014'te Kürtçe-Türkçe sözlüğü araştırmacılara sunduk” diyerek çalışma sınırlarının KHK maddesinin sınırladığını belirtti.

Türk Dil Kurumundan (TDK), Kürt dili için de çalışmasını ve bu dil ile yapılmış eserlerin yayımlanmasını isteyen Kürt Dil Platformuna cevap geldi. TDK, “2014 yılında Kürtçe-Türkçe sözlüğü araştırmacılara sunduk” dedi. Kürt Dil Platformu ise, şimdiye kadar Kürtler için sadece sözlük yayımlamasını yeterli görmediklerini söyledi.  

10 MADDELİK ÇAĞRI YAPILMIŞTI

Diyarbakır’da Kürt Dil Platformu geçtiğimiz günlerde Kürtçe için TDK’ye 10 maddelik çağrıda bulunmuştu. Talepler ise şu şekilde sıralanmıştı:

-Kurumunuzun Diyarbakır’da bir Kürtçe şubesinin açılması ya da Ankara’daki merkezde
-Kürtçe şubesinin/kürsüsünün açılması
-Kürtçe uzmanlarının istihdam edilmesini
-Kapsamlı Kürtçe sözlük çalışmasının yapılması
-Etimolojik Kürtçe sözlük çalışmasının yapılması
-Kürtçe Tarama sözlük çalışmasının yapılmasını
-Kürtçe Deyimler ve Atasözleri sözlüğü çalışmasının yapılması
-Dijital Kürtçe sözlüğün yayımlanması
-Uluslararası Kürtçe Sempozyumunun düzenlenmesi
-Üç ayda bir “Kürtçe Dil Bilgisi” dergisinin çıkarılması
-Kürtçe gramer alanında yapılan eserlerin yayımlanması

Bu talepler sonrası TDK tarafından Kürt Dil Platformuna cevap verildi. Cevapta şu ifadeler yer aldı: “Öncelikle Türk Dil Kurumuna gösterdiğiniz ilgi için teşekkür ederiz. Türk Dil Kurumunun teşkilat yapısı, görev ve sorumlulukları, öncelikli çalışma alanları 664 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin 10. maddesi ile düzenlenmiştir. Kurumumuz çalışmalarını bu maddenin çizdiği çerçeve içerisinde yürütmektedir. Kurumumuz hem Türk dilinin sözlüklerini hem de iki dilli sözlükleri yayımlayarak araştırmacıların istifadesine sunmaktadır. Kürtçe-Türkçe Türkçe-Kürtçe Sözlük de bu iki dilli sözlüklerden birisi olarak 2014 yılında yayımlanmıştır. Görüş ve önerileriniz için teşekkür eder, bilgilerinizi rica ederim.”

KÜRT DİL PLATFORMU: KÜRTLER İÇİN ŞİMDİYE KADAR SADECE SÖZLÜK YAYIMLANMASINI YETERLİ GÖRMÜYORUZ

Verilen cevap üzerine Kürt Dil Platformu tarafından yapılan açıklamada, TDK’nin Türkçe için kuruluşundan beri kapsamlı çalışmalar yaptığı belirtilerek, “Sadece Türkiye Türkleri için değil, Dünyada yaşayan Türkler için yaptığınız çalışmaları yakından takıp ediyoruz; fakat buna rağmen devlet yöneticileri tarafından her seferinde ’Cumhuriyetin kurucu unsurları’  olarak ifade edilen Kürtler için şimdiye kadar sadece bir Türkçe - Kürtçe sözlük yayımlamanızı, yeterli görmediğimizi önemle dile getirmek istiyoruz” denildi.

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.