Taşa ve ahşaba rengini veren kadınlar!

Taşa ve ahşaba rengini veren kadınlar!

Rojin Kadın Yaşam Merkezi bünyesinde açılan kilim, tekstil, el sanatları ve spor gibi hobi atölyelerine katılan kadınlar günün stresinden uzak duruyor.

VAN - Van Büyükşehir Belediyesi bünyesinde faaliyet yürüten Rojin Kadın Yaşam Merkezi, kadınların sosyal yaşama katılımlarını sağlamak için bünyesinde açtığı hobi atölyeleri ile kadınlara terapi uyguluyor.

Bunlardan biri olan El Sanatları Atölyesi'nde özellikle terapiye ihtiyacı olan kadınlar, el sanatlarını geliştirirken, diğer yandan Van Gölü kıyısından topladıkları kum taşlarını boyayıp üzerlerine ruh halleri ve iç dünyalarını resmediyor. Yine ahşap boyama, otantik takı tasarımı, ev dekorasyonunda kullanılan aksesuar ve süs eşyaları yaparak günlerini geçiren kadınlar, atölyelerde sıra dışı bir gün geçiriyor. Atölyede kadınların eliyle nakşedilen ve ruh hallerini yansıtan el sanatları ise yılsonunda açılacak sergide sergilenecek.

i-1-20150703110042.jpg

'Çalışmalarımız rehabilite amaçlı'

El Sanatları Atölyesi Eğitmeni Azad Şimşek, 2 yıldır faal olan atölyenin kadınlar için açıldığını belirterek, Kadın Yaşam Merkezi içerisinde bir çok hobi atölyelerinin bulunduğunu dile getirdi. Birçok kursiyerin olduğunu söyleyen Şimşek, kadınların günün belli zaman dilimi içerisinde gelip zamanlarını atölyelerde geçirdiğini, yine Kadın Yaşam Merkezi'nde çalışan kadınların da bu atölyelerdeki çalışmalara dahil olduklarını kaydetti. Şimşek, "Burada özellikle yağlı boya ile el becerisini, hayal gücünü geliştiren çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Bunlardan biri taş boyamacılığı. Van Gölü'nden topladığımız taşları getirip burada üzerlerine desen çizerek boyamaya başlıyoruz. Resmedip şekillendiriyoruz. Çalışmalarımız hem rehabilite etme hem de görsel açıdan bir sunum haline geliyor" dedi.

i-2-721.jpg

'Kadınlar kendine zaman ayırmak istiyor'

Yine takı atölyesinin de olduğunu vurgulayan Şimşek, takı atölyesinde kadınların gelip katılım sağladığını ve kendi hayal güçlerini nakşettiklerini aktardı. Yağlı boya ahşap çalışmaları ile hayal güçlerinin tasarlandığını belirten Şimşek, şöyle devam etti: "Kadınlar ahşap çalışmasıyla kendi dünyalarını kendi hayal ürünlerinde oluşturmuş oldukları renk tasarımıyla kendi iç dünyadaki motifleri bunlara nakşederek zamanlarını geçiriyorlar. Şu an faaliyetlerimiz aktiftir. Reklamlar ve tanıtımlarla atölyeyi güçlendiriyoruz. Hiçbir masraf yapmadan eğitmenin katkısıyla atölyenin çalışmaları devam ediyor. Daha çok ev kadını geliyor. Yine şiddete maruz kalmış kadınlar gelip burada zaman geçirebiliyor. Psikolojisini rahatlatabilmek için buraya geliyorlar. Bu atölyelerin amacı budur. Bu eğitsel bir atölyedir. Genelde gelip burada kendi evdeki geçen zamanın bir kısmını da burada harcamak istiyorlar. Gün boyu evde çocuk bakmanın yanı sıra kendine de zaman ayırmak istiyor kadınlar." 

i-3-334.jpg

'Kadınların imkanlardan yararlanmalarını istiyoruz'

Atölyeye katılan kadınların atölyede rahatladıklarını ve değişim gösterdiklerini gözlemleyebildiklerini ifade eden Şimşek, "Kadınların burada düşünme imkanı doğuyor. Hayal gücü genişliyor. Düşüncesini faale geçirebiliyorsa kadının fiziki ya da psikolojik olarak rahat olduğunu görebiliyoruz. Kadınlar ilk geldiğinde dünyasında daha çok siyah, gri beyaz gibi koyu ve düz renkler varken bunların pembeye, kırmızıya, yeşile ve sarıya dönüştüğünü görüyoruz. Daha renkli oluyorlar" diye konuştu.

MELTEM OKTAY / DİHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.