Tanrıkulu: Ekim'de 1’i çocuk 377 kişi işkence gördü, 187 kişinin yaşam hakkı ihlal edildi

Tanrıkulu: Ekim'de 1’i çocuk 377 kişi işkence gördü, 187 kişinin yaşam hakkı ihlal edildi

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun "Ekim ayı insan hakları ihlalleri raporu"na göre; eylem, etkinlik, basın açıklamalarında 180 kişi gözaltına alındı, bunlardan 11’i tutuklandı.

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun "Ekim ayı insan hakları ihlalleri raporu"na göre; eylem, etkinlik, basın açıklamalarında 180 kişi gözaltına alındı, bunlardan 11’i tutuklandı. 9 kişi hakkında da toplantı ve gösteri yürüyüşüne katıldığı için dava açıldı. Rapora göre ekim ayında 187 kişinin yaşam hakkı ihlal edildi.

EKİM RAPORU: İŞKENCE, GÖZALTI, DAVA…

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, ‘ekim 2021 insan hakları ihlalleri raporu’nu yayınladı.

Raporda; 165’i iş cinayeti, 22’si kadın cinayeti olmak üzere 187 kişinin yaşam hakkının ihlal edildiği belirtildi. Rapora göre cezaevlerinde 181 işkence olayı yaşandı. Cezaevindeki işkence olayları raporda şöyle anlatıldı: "Bu kişiler fiziksel/psikolojik şiddete maruz kaldığı, isteği dışında başka cezaevine gönderildiği, sağlık hakkının engellendiği, beslenme, yatak, sıcak su, iletişim haklarının verilmediği belirlendi.”

İŞKENCE OLAYLARININ SAYISI 196

Rapora göre ekim ayında biri çocuk (Kırıkkale) olmak üzere en az 110 kişi gözaltında ya da gözaltı merkezleri dışında işkenceye maruz kaldı. Ayrıca ekim ayında düzenlenen eylem ve gösterilerde de en az 86 kişi kolluk güçlerinin fiziksel şiddetine maruz kaldı. Raporda toplantı ve gösterilerde dövülerek, gaz sıkılarak, ters kelepçe takılarak gözaltına alınanlar ile işkence gördüğü halde bunu açıklamayan, suç duyurusunda bulunmayanların olduğuna da vurgu yapılarak gerçek sayının bunun çok üzerinde olduğu belirtildi.

Rapora göre eylem, etkinlik, basın açıklaması gibi olaylarda en az 180 kişi gözaltına alındı, 11 kişi tutuklandı. Ay içinde, en az 11 miting, etkinlik, açıklama engellendi, yasaklandı. Toplantı ve gösteriler nedeniyle en az 27 kişi hakkında soruşturma, 9 kişi hakkında dava açıldı.

SOSYAL MEDYA PAYLAŞIMLARINDAN 25 GÖZALTI

Rapora göre ekim ayında 2 gazeteci gözaltına alındı, en az 2 gazeteci hakkında soruşturma açıldı. Görülen davalarda 2 gazeteci hapis-para cezasına mahkum edilirken 6 gazeteci ise beraat etti.

Yine raporda yer alan verilere göre ekim ayında sosyal medya paylaşımları nedeniyle en az 25 kişi gözaltına alındı, 4 kişi (Berna Laçin, Gazeteciler Hasan Cemal, Oktay Candemir, Pınar Gayıp) hakkında soruşturma açıldı. Görülen davalarda en az 4 kişi hapis/para cezasına mahkum edildi, 1 kişi beraat etti. 

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.