Taliban ve Afgan siyasiler Moskova'da barış masasında

Taliban ve Afgan siyasiler Moskova'da barış masasında

Afganistan hükümeti ile Taliban arasındaki barış görüşmeleri Moskova'da başladı. Heyetlerin görüşmelerinin iki gün sürmesi öngörülüyor.

Afgan siyasilerle Taliban temsilcilerinin ateşkes ve barış konulu toplantıları Rusya’nın başkenti Moskova’da başladı.

Kabil hükümetini temsilen herhangi bir yetkilinin katılmadığı toplantının Afganistan ayağına eski Devlet Başkanı Hamit Karzai, Taliban tarafına ise Abbas Stanikzay başkanlık ediyor.

Heyetlerin görüşmelerinin iki gün sürmesi öngörülüyor. Toplantının açılışını yapan Karzai, konuşmasını 8 dakika ile sınırlı tuttu. Eski Devlet Başkanı ülkede barış ve birliğe ihtiyaç duyulduğunu dile getirdi. Karzai, demokratik ve özgür bir Afganistan’ın ancak ülke içinde sağlanacak bir iç barış ile mümkün olacağını dile belirtti.

Taliban heyetine başkanlık eden Stanikzay ise hitabını daha uzun tutarak, örgütün barış, yönetim, sağlık, kadın hakları, kalkınma projeleri ve sivil kayıpların azaltması stratejileriyle ilgili görüşlerini aktardı. Örgütün baş müzakerecisi Stanikzay, Taliban’ın mevcut Afganistan Anayasası’nın meşruiyetini kabul etmediğini belirterek bu anayasanın barışa engel teşkil ettiğini söyledi.

Yürürlükte olan anayasanın gayri meşru olduğunu öne süren Stanikzay, bu anayasanın Afganlara yabancılar tarafından zorla kabul ettirildiğini iddia etti. Abbas Stanikzay, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Mevcut Anayasa gayrı meşrudur ve Kabil yönetimi tarafından uygulanıyor. Afgan Anayasası, Afganistan’ın din alimleri ve akademisyenleri tarafından onaylanmalı ki Afgan halkı tarafından kabul edilebilir olsun.”

Stanikzay’a cevap veren Afganistan eski Devlet Başkanı Yardımcısı Muhammed Yunus Kanuni, mevcut anayasanın Afgan halkının iradesine dayanarak yazıldığını ve bu alanda bölge ülkeleri arasında en iyi anayasanın Afganistan’a ait olduğunu belirtti. Ayrıca Kanuni, Taliban’ın anayasada değişmesini istediği maddelerin ancak yasal kanallar yoluyla yapılabileceğini söyledi.

Ağırlıklı olarak bir önceki hükümet döneminde görev alan siyasilerin bulunduğu Moskova görüşmelerine Taliban 10 kişilik bir ekiple katılıyor.

Her iki tarafın da ‘olumlu’ olduğunu belirttiği görüşmelerin ardından bir takvim içerisinde ABD’nin ve diğer yabancı ülkelerin askerlerini çekmesi, buna karşın Taliban’ın saldırılarını sonlandırması üzerinde ön anlaşmaya varıldığı duyurulmuştu. (Kaynak: euronews)

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.