Taliban sözcüsü Mücahid: “Kürdistan’ı tanıyoruz”

Taliban sözcüsü Mücahid: “Kürdistan’ı tanıyoruz”

Âlimler Buluşması konferansında konuşan Taliban sözcüsü Zabihullah Mücahid, “savaşın zararlarını görmüş bir millet olarak” Suriye’de diyalogdan yana olduklarını söyledi.

Âlimler ve Medreseler Birliği (İttihad-ul Ulema) tarafından düzenlenen Âlimler Buluşması'nın 7. konferansı Diyarbakır'da gerçekleşti.

15 Ekim'de başlayan ve iki gün süren konferansa Türkiye, Afganistan, Suriye, Rojava ve Libya'dan dini temsilciler, Hizbullah hükümlüsü Enver Kılıçaslan, HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu ve Taliban sözcüsü Zabihullah Mücahid katıldı.

Rûdaw'ın haberine göre Zabihullah Mücahid, konferansta Müslümanların ortak sorunları ve alimler arasında birliğin sağlanması gibi konular üzerine konuştu.

"Kürdistan sadece Kürtlerin sorunu değil"

Zabihullah Mücahid "Tüm dünyada Kürtlerin durumunu nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusunu şöyle yanıtladı:

"Kürdistan konusu sadece Kürtlerin sorunu değildir. İngilizler İslam karşıtı planlarını hayata geçirmeye başladıktan sonra ilk önce İslam'ın en önemli milletleri Araplar da dahil, arasında çelişkiler yaratarak birçok sorunla yüz yüze bırakmak istedi.

"İslam toplumunun en önemli milletleri Kürtler, Türkler, Beluçlar, Puştinlerdi. Ancak İngilizler bu milletler arasında çelişki yaratmaya çalıştı. Ama umuyorum ki biz bu çelişkilerin derinleştirilmesini engeller ve Müslümanların birliğine doğru adımlar atarız."

"Kürdistan, sorunlarımızdan biri"

"Kürdistan coğrafyasının varlığını kabul ediyor musunuz?" sorusuna ise Zabihullah Mücahid şöyle yanıt verdi:

"Biz Kürdistan'ı tanıyoruz. Çünkü Kürt arkadaşlarımız var ve onlarla ilişki içerisindeyiz. Kürdistan konusu İslam devletlerinin sorunlarından bir tanesidir. İnşallah bu soruna da bir çözüm yolu bulunur. Ama en önemlisi Müslümanların birliğidir ki İslam alimleri üzerinden bu konuda ilerleme sağlanıyor.

"Şu ana kadar Kürdistan Bölgesini ziyaret edemedik. Çünkü savaş halindeydik ve bu tür ziyaretler için zaman ayırmamız mümkün değildi. Ancak tüm İslam ülkelerini ziyaret etmeye çalışıyoruz. Farklı milletleri ve tarihi yerleri tanıma arzusundayız."

"Suriye'de diyalogdan yanayız"

Mücahid, Suriye krizi ile ilgili Taliban yönetiminin tutumunu ise "Her ne yaşanırsa yaşansın Müslümanlar arası birlikten yanayız ve Müslümanlar arası savaşa karşıyız. Çünkü bunun büyük zararları oluyor. Diyoruz ki, biz savaşın zararlarını görmüş bir millet olarak tüm Müslüman ülkelere birlik çağrısı yapıyoruz. Ve kendi arasındaki her türlü ulusal ve etnik sorunları diyalog yöntemiyle çözmeleri gerektiğini söylüyoruz," diye açıkladı.

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.