Taliban, “son vilayet” Penşir’i kuşattı

Taliban, “son vilayet” Penşir’i kuşattı

Taliban’a karşı direneceğini açıklayan Penşir eyaleti militanlarca kuşatıldı. İki taraf da müzakereye açık olduklarını açıkladı.

Afganistan’da Kabil ile bilrikte ülkede kontrolü el egeçiren Taliban’a karşı direniş açıklayan Penşir eyaleti, militanlarca kuşatıldı.

Taliban bu sabah yaptığı açıklamada, “Militanlarımız Penşir eyaletini kuşatıyor ve konuyu müzakere yoluyla çözmeye çalışıyoruz” dedi. Direniş de açıklamasında, “hem müzakereye hem de savaşa hazır olduklarını” duyurmuştu.

Afganistan’ın Tolo News kanalının yerel kaynaklarına dayandırdığı haberlere göre ise direnişçiler ile Taliban güçleri arasında çatışmalar başladı.

“Silahsız ve barış içinde gelebilirler”

Direnişi, Afganistan Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Emrullah Salih ve Afgan lider Ahmed Şah Mesud’un oğlu Ahmed Mesud yönetiyor.

“Ulusal Direniş Cephesi” adlı oluşum, Penşir’de yaklaşık 9 bin kişilik bir güç topladı.

Ahmed Mesud, Şarku’l Avsat’a verdiği röportajda, “Silahsız ve barış içinde Penşir’e gelebilirler. Ama silahla girmek isterlerse son kişiye kadar savunmaya hazırız” dedi.

Emrullah Salih, Cumhurbaşkanı Eşref Gani ülkeyi terk ettiği için kendisini geçici devlet başkanı ilan etmişti.

Salih Twitter hesabından “Afganistan İslam Cumhuriyeti Anayasası’nın açık hükmüne göre, Cumhurbaşkanının yokluğu, firar etmesi veya ölümü halinde, Birinci Başkan Yardımcısı Başkan vekili olacaktır. Ben ülke içindeyim ve yasal ve meşru olarak bu pozisyondan/başkanlıktan sorumluyum. Bu pozisyonu güçlendirmek için ülkenin tüm liderleriyle istişare ediyorum” açıklaması yaptı.

Penşir hakkında

Başkent Kabil'in kuzeyindeki Penşir, tüm ilçeleriyle beraber henüz Taliban hakimiyetine girmeyen tek Afganistan vilayeti. Afganistan’da toplam 34 vilayet bulunuyor.

Penşir'in vilayet merkezi ve ilçelerinde büyük çoğunluğu Tacik ve Özbeklerden oluşan yaklaşık 150 bin kişi yaşıyor. Penşir, dağlık ve engebeli arazi koşulları nedeniyle ele geçirilmesi en zor bölge.

Vilayet, 80'li yıllardan bu yana önce Sovyetlere, ardından onlarca yıl Taliban'a karşı direndi.

O dönem direnişin lideri olan ve “Penşir Aslanı” olarak anılan Ahmed Şah Mesud, 11 Eylül saldırısından 2 gün önce, 9 Eylül 2001’de suikast sonucu öldürülmüştü. Oğlu Ahmed Mesur o öldüğünde 12 yaşındaydı.

Ahmet Mesud Taliban’a karşı direneceklerini açıklarken, Afganistan’a da kendilerine katılma çağrısı yaptı.

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.