Taliban geçici hükümeti açıkladı

Taliban geçici hükümeti açıkladı

Taliban'ın dün akşam saatlerinde açıkladığı geçici hükümette grubun üst düzey kadrosundan isimler ve FBI tarafından aranan Sirajuddin Hakkani aranıyor. Ilımlı mesajlar veren Taliban, hükümette hiç bir kadına yer vermedi.

Taliban, pazartesi günü ülkede kontrolü tamamen ele geçirdiğini duyurmasının ardından Molla Muhammed Hasan Ahund'ın başbakan olacağı "geçici hükümetin" kurulduğunu açıkladı.

Geçici hükümette yer alan isimler in çoğu 20 yıl önceki Taliban yönetiminin tepe noktasındaki kişilerden oluşuyor.

Kabil'deki basın toplantısında konuşan Taliban sözcüsü Zabihullah Mücahid, kabinenin tamanının henüz açıklanmadığını söyleyerek çoğunun vekaleten atandığını belirtti.

Salı günü erken saatlerde Taliban'ın dini lideri Hibatullah Ahundzade'ye atfedilen bir bildiriye göre, hükümete şeriat yasalarını desteklemeleri bildirildi. 

"Komşularla ilişki" vurgusu

İngilizce yayınlanan açıklamada, Taliban'ın "komşularla ve diğer tüm ülkelerle hukuk ve ülkenin ulusal değerlerine uyacak şekilde karşılıklı etkileşime dayalı güçlü ve sağlıklı ilişkiler" istediği belirtildi.

Yeni başbakan hakkında

Yeni geçici başbakan Hasan Ahund, militanların en son iktidarda olduğu 1996'dan 2001'e kadar dışişleri bakan yardımcısı olarak görev yaptı. Hareketin askeri tarafında değil, dini tarafında etkili.

Nispeten ılımlı bazı Taliban figürleri ve onların sert meslektaşları arasında son zamanlarda çıkan çatışma raporlarından sonra, ataması uluslararası analizlere göre bir uzlaşma olarak görülüyor.

İçişleri Bakanı FBI tarafından aranıyor

İçişleri bakanı vekili Sirajuddin Hakkani, Taliban'a bağlı ve ülkenin yirmi yıldır süren savaşında bir kamyon bombalı patlama da dahil olmak üzere en ölümcül saldırılardan bazılarının arkasında olan Hakkani ağı olarak bilinen militan grubun lideri.

2017'de Kabil'de 150'den fazla kişinin ölümüne neden olan saldırılardan sorumlu görülüyor.

Daha geniş Taliban'ın aksine, Hakkani ağı ABD tarafından "yabancı terör örgütü" olarak belirlendi. Ayrıca El Kaide ile yakın bağları var.

FBI'ın Hakkani hakkındaki profiline göre, "Ocak 2008'de Kabil'de bir otele düzenlenen ve biri Amerikan vatandaşı olmak üzere altı kişiyi öldüren saldırıyla ilgili olarak sorgulanmak üzere aranıyor" yazıyor.

FBI'ın notunda "Afganistan'da ABD ve koalisyon güçlerine yönelik sınır ötesi saldırıları koordine ettiğine ve katıldığına inanılıyor" diye ekleniyor.

Hükümette belli olan isimler

Yeni hükümete yapılan diğer atamalar şöyle:

  • Molla Yakub, savunma bakanı vekili olarak görev yapacak. Taliban'ın kurucusu ve merhum dini lideri Molla Ömer'in oğlu.
  • Taliban'ın kurucularından Molla Abdul Ghani Baradar, Başbakan'ın yardımcılarından biri olacak. Geçen yıl ABD geri çekilme anlaşmasının imzalanmasını denetledi
  • Geçici dışişleri bakanı olan Amir Khan Muttaqi de geri çekilme görüşmelerine katıldı.

Kabinede kadın yok

Neden hiçbir kadına görev verilmediği sorulduğunda, üst düzey bir Taliban yetkilisi BBC'ye kabinenin henüz kesinleşmediğini söyledi.

Taliban dünden itibaren Kabil'in kuzeyindeki Pencşir vadisinde kendilerine karşı direnen direniş savaşçılarını yendiklerini söyleyerek Afganistan'ın tam kontrol iddiasında bulunuyor.

Afganistan Ulusal Direniş Cephesi ise (NRF), "Taliban'ın geçici kabinesinin ilanını yasa dışı ve grubun Afgan halkına düşmanlığının açık bir işareti olarak gördüğünü" açıkladı.

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum