Tahir Elçi davası: Ahmet Davutoğlu tanık olarak dinlensin

Tahir Elçi davası: Ahmet Davutoğlu tanık olarak dinlensin

Sur'da Dört Ayaklı Minare'de katledilen Tahir Elçi'nin cinayetine ilişkin davada 4. duruşma başladı. Elçi ailesinin avukatları Ahmet Davutoğlu'nun tanık olarak dinlenmesini talep etti.

Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi cinayetiyle ilgili 3'ü polis 4 kişinin yargılandığı davanın 4'üncü duruşması görüldü.   

Dava Diyarbakır 10'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülürken, tutuksuz yargılanan sanık polisler F.T., S.T. ile M.S.'nin "bilinçli taksirle ölüme sebebiyet vermek"ten 3 yıldan 9 yıla kadar hapsi isteniyor.
Firari sanık Uğur Yakışır ise hem Elçi hem de aynı gün öldürülen iki polis cinayetinden sorumlu tutuluyor ve hakkında 3 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 45 yıla kadar hapis cezası talep ediliyor.

Duruşma öncesinde adliye binasının önü ve çevresi polis ablukasına alındı. 

Duruşmada Elçi'nin eşi Türkan Elçi, kardeşleri Ömer ve Mehmet Elçi, Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Erinç Sağkan, Diyarbakır Barosu Başkanı Nahit Eren, çok sayıda baro başkanı ve avukat hazır bulundu. HDP Urfa Milletvekili Nurettin Maçin ve CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da duruşmaya katıldı.

Sanık polisler ve müdafileri duruşmaya SEGBİS üzerinden bağlandı. Türkiye Barolar Birliği başkanı Av. R. Erinç Sağkan barolar adına davaya katılma talebinde bulunurken Bursa Barosu başkanı Av. Metin Öztosun davaya katılma talebinde bulundu.

Diyarbakir Baro Başkanı Nahit Eren, etkisiz yürütülen Tahir Elçi soruşturmasında tanıkları işkenceyle ve bilinçli bir şekilde yanlış yönlendiren ve adil yargılamayı etkileyen savcı Kenan Karaca hakkında soruşturma açılması için suç duyurusunda bulundu.

Eren, aynı zamanda Tahir Elçi cinayetine “siyasi suikast” diyen dönemin başbakanı Ahmet Davutoğlu’nun mahkeme huzurunda tanık olarak dinlenilmesi talebinde bulundu.

SANIKLAR TUTUKLANSIN TALEBİ

Elçi ailesi avukatları 14/07/2021 tarihli ara kararlar uyarınca gönderilen müzekkerelerin yanlışlık ve eksiklik barındırdığını, kamera kayıtlarındaki eksikliğin nedenlerini ortaya konulması ve bu hususların açıklığa kavuşturulması için yeniden müzekkere yazılmasını talep etti.
Elçi ailesi avukatları, İçişleri Bakanlığı Mülkiye Başmüfettişliğinin hazırlamış olduğu “Araştırma Raporunun” ara karara rağmen dosyaya celp edilmemesi nedeniyle müzekkere tekidi ve sanıkların delilleri karartma şüphesi taşımaları nedeniyle tutuklanmaları talebinde bulundu.

Elçi ailesi avukatları 6 Ocak 2016 tarihli bir polisin ihbar mektubuna göre “eylemi yapan örgüt mensuplarının istihbarat bağlantıları olduğu, bazı emniyet yetkililerinin durumu manipüle ettiği” şeklindeki kayda rağmen bu hususla ilgili hiçbir araştırma yapılmadığını beyan etti.
Elçi ailesi avukatları, Tahir Elçi’nin katledilmesi sürecinde kimin kastı, kimin ihmali olduğu hususuna dair tüm talepleri tekrar ederek konuyla ilgili tutanaklarda sicil numaraları yazılı personellerin ve ihbar mektubunda bilgileri sunulan polislerin dinlenilmesini talep etti.

SAVCININ TUTUMU HATALI

Mahkemece sanık ve sanık müdafilerine söz verildi, sanık ve müdafileri önceki beyan ve taleplerini tekrar etti. İddia makamından mütalaası soruldu, iddia makamı ise mütalaadan önce suç duyurusunda bulunan savcı hakkında beyanda bulunan tanığın suç geçmişi ve yargılandığı dosyaları hakkında bilgi vermeye başladı.  İddia makamı, tutuklama ve müdahale taleplerinin reddi ile önceki celse verilen ara kararların yerine getirilmesi yönünde mütalaada bulundu.

Elçi ailesi avukatları, tanıklık yapan kişilerin beyanlarına itibar edilmemesini ima eden duruşma savcısının tutumunun hatalı olduğunu, her bilginin önemli olduğunu, yasa gereği soruşturma başlatılması gerektiğini beyan etti. Mahkemece ara karar kurulmak üzere ara verdi. Aranın ardından Adliye önünde baroların açıklama yapması bekleniyor.

Ne olmuştu?

Dönemin Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi, Diyarbakır'ın Sur ilçesindeki tarihi yapılara zarar gelmemesi için 28 Kasım 2015’te Dört Ayaklı Minare önünde açıklama yaparken katledilmişti. Elçi öldürülmeden önce bazı medya organları tarafından hedef gösterilmişti.

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.