Sur’a giden Davutoğlu protesto edildi: “Evimizi siz yıktınız”

Sur’a giden Davutoğlu protesto edildi: “Evimizi siz yıktınız”

Ahmet Davutoğlu, Diyarbakır programı kapsamında esnaf ziyaretindeyken tepkiyle karşılandı. Yurttaşlar, Davutoğlu’na Sur’un yıkıldığı dönem kendisinin Başbakan olduğunu hatırlattı.

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Diyarbakır programı kapsamında "Geleceğimizin İnşası Toplantıları: Kürt Meselesi" toplantısına katıldı. 

Sur ilçesindeki dükkânları da ziyaret eden Davutoğlu, esnafla sohbet ettiği esnada tepkiyle karşılandı. Yurttaşlardan biri "Siz bizim evimizi yıktınız, evimizi sizden isteyeceğiz," dedi.

"Restorasyon çalışmalarını doğru bulmadım"

Sur'a düzenlenen operasyonlar sürecinde başbakanlık görevini sürdüren ve "Sur'u Toledo gibi yapacağız," diyen Davutoğlu, 11-12 Haziran'da düzenlenen "Geleceğimizin İnşası Toplantıları: Kürt Meselesi" toplantısında ise Sur'da yapılan restorasyon çalışmalarını doğru bulmadığını söyledi.

Davutoğlu, kendisine Sur'da ev almak istemesinin hatırlatılması üzerine şunları söyledi:

"Eğer ben Başbakan olarak devam etseydim, Sur'a üçüncü başbakanlık ofisi açıp orada bir ev alacaktım ve tatillerimi Diyarbakır Sur ve Konya'da geçirecektim. Sur'da yapılan restorasyon çalışmalarını da doğru bulmadım. Benim tahayyül ettiğim Sur ile yapılan arasında çok fark var. Bunu daha önce de dile getirdim," dedi.

Tahir Elçi'nin öldürülmesi

Toplantıda, Davutoğlu'na yöneltilen sorulardan biri de Tahir Elçi'nin öldürülmesine dair süreç ile ilgiliydi. Tahir Elçi ailesinin avukatları, "Tahir Elçi siyasi bir suikasta kurban gitti," diyen Ahmet Davutoğlu'nun davada tanık olarak dinlenmesi talebiyle dilekçe vermişti.

Gazetecilerin sorduğu "Mahkeme çağırırsa ifade verir misiniz?" sorusuna Davutoğlu şöyle yanıt verdi:

"Sadece rahmetli Tahir Elçi ile ilgili değil. Yasamadan ya da kamuoyundan ne sorulmuşsa açık yüreklilikle cevap verdim. Bu konuda bir soru gelirse cevap veririm. Başbakanlıkta olduğum dönemde Tahir Elçi'ye yapılan bu alçakça saldırının aydınlatılması için ne gerekiyorsa yapılması yönünde talimatlar verdim. 

"Büyük üzüntü duydum. Buradan bir kez daha lanetliyorum. Elimden ne geliyorsa yaparım. O zaman da talimatlar vermiştim. Zaten bir müddet sonra başbakanlıktan ayrıldım. Olayı takip etme şansım olmadı. Eğer devam etmiş olsaydım, sonuna kadar takipçisi olurdum."

Masayı neden devirdiniz?

Kürdistan Komünist Partisi (Partiya Komunîst a Kurdistan) ise Davutoğlu'nun Diyarbakır ziyaretiyle ilgili yazılı bir açıklama yaptı. "Davutoğlu'ndan halkımızın beklentisi, hamaset değil özeleştiri ve somut adımlar atılması," diyen KKP açıklamasında özetle şu ifadelere yer verdi:

"Kürt halkının, Davutoğlu'ndan beklentisi, başbakan olduğu dönemlerde özellikle 2015-2016 yıllarında sürdürülen siyasi soykırım politikaları nedeniyle özür dileyip özeleştiri yapması. Kürt halkının ve siyasetinin sorularına açık yanıt vermeli. Şimdi 'Çözüm'den söz ediyorsunuz ama dün Çözüm masasını neden devirdiniz?

Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.