Sudan'daki çatışmalarda ölü sayısı 100'e yaklaştı; hastanelerin stokları tükeniyor

Sudan'daki çatışmalarda ölü sayısı 100'e yaklaştı; hastanelerin stokları tükeniyor

Sudan'da ordu ve milis güç Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasında 15 Nisan'da başlayan çatışmalarda 97 kişinin hayatını kaybettiği belirtildi.

Dünya Sağlık Örgütü, ülke genelindeki bazı hastanelerde yaralıları tedavi etmek için gerekli kritik tıbbi malzemelerin tükenmeye başladığını bildirdi.

Çatışmalar geçiş yönetiminin ve darbeci cuntanın lideri General Abdel Fattah al-Burhan'a sadık kalan ordu güçleri ile geçiş sürecini yöneten konseyin başkan yardımcısı General Mohamed Hamdan Dagalo'ya bağlı paramiliter HDK arasında devam ediyor. Ordu ile HDK arasında, "HDK'nin tamamen orduya katılmasını" öngören askeri güvenlik reformu konusunda son birkaç aydır yaşanan anlaşmazlık, cumartesi günü sıcak çatışmaya dönüşmüştü.

Bu çatışmalar, 2019'da iki grubun diktatör Ömer el Beşir'i devirmek için bir araya gelmesinden bu yana ilkti.

Çatışan grupların liderleri, cumartesi günü saat 16.00'da 3 saatlik ateşkes karar aldı. Bu sırada Birleşmiş Milletler insani tahliyeler yaptı. The Guardian, ateşkese kısa süre uyulsa da sakinliğin kısa sürdüğünü söyledi.

Pazartesi sabahı yaptıkları açıklamalarda doktorlar sendikası, 97 sivilin hayatını kaybettiğini ve 365 kişinin yaralandığını belirtti. 

Öte yandan BM'nin Dünya Gıda Programı, Darfur'da üç çalışanının öldürülmesinin ardından ülkedeki faaliyetlerini durdurdu.

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.