Sudan'da toplu mezarda 87 ceset bulundu: Savaş suçları soruşturuluyor

Sudan'da toplu mezarda 87 ceset bulundu: Savaş suçları soruşturuluyor

Uluslararası Ceza Mahkemesi Savcısı Karim Khan, ordu ve paramiliter HDK arasında çatışmaların sürdüğü Sudan'daki savaş suçu iddialarının soruşturulduğunu açıkladı.

Ordu ve paramiliter Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasındaki çatışmaların dört aydır devam ettiği Sudan'da bir toplu mezarda 87 cesedin bulunduğu açıklandı.

The Guardian'ın haberine göre, Birleşmiş Milletler (BM), Batı Darfur'da 87 kişinin cesedinin yer aldığı toplu mezar bulunduğuna ve durumdan HDK'nin sorumlu olduğuna dair güvenilir bilgiye sahip olduklarını açıkladı. HDK ise olayda dahli olduğu yönündeki iddiaları reddederek Batı Darfur'daki çatışmanın tarafı olmadıklarını ileri sürdü.

UCM: SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Savcısı Karim Khan, Sudan ordusu ile HDK arasında 15 Nisan 2023 tarihinden bu yana süren çatışmalar bağlamında Darfur bölgesinde 'savaş suçları' ve 'insanlığa karşı suçları' soruşturmaya başladığını duyurdu.

AA'nın aktardığına göre, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) düzenlenen Sudan ve Güney Sudan oturumunda konuşan Khan, öldürme, tecavüz, kundakçılık, yerinden etme ve çocuklara yönelik suçlara ilişkin raporların araştırıldığını, soruşturmaların BMGK'nin UCM'ye 2005'te verdiği Darfur'daki suçları soruşturma yetkisi çerçevesinde yürütüldüğünü belirtti. Khan, "Bölgedeki mevcut çatışmalar bağlamındaki savaş suçları ve insanlığa karşı suçların soruşturulmaya başlandığını teyit edebilirim" dedi. Darfur'da 2003'te işlenen suçları hatırlatan Khan, 'tarihin tekerrür edebileceği' uyarısında bulunarak, çatışma nedeniyle halihazırda ülkede fiziksel olarak harekete geçmediklerini söyledi.

Ne olmuştu?

Sudan ordusu, bir zamanlar desteklediği ancak bağımsız ve paralel bir ordu gibi davranması nedeniyle tehdit olarak gördüğü HDK'nin, 2 yıl içinde tamamen orduya entegresini istemişti. HDK'nin ise sivil hükümetin ardından yaklaşık 10 yıla yayılan bir süreçte bunu kabul edebileceğini açıklamasıyla başlayan söz savaşı ve gerginlik, 15 Nisan sabahı taraflar arasında başkent Hartum ve çeşitli şehirlerde silahlı çatışmaya dönüşmüştü.

Sudan Sağlık Bakanlığı ve Birleşmiş Milletler'in (BM) son açıklamalarına göre, çatışmalarda 3 binden fazla kişi hayatını kaybetti, on binlerce kişi yaralandı, ayrıca ülke içinde ve dışında 3 milyondan fazla kişi yerinden edildi.

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.