Şubat ayında 36 kadın öldürüldü

Şubat ayında 36 kadın öldürüldü

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu'na göre Şubat ayında Türkiye'de 36 kadın cinayeti işlendi. 17 kadının ölümü "şüpheli" bulunurken, kadınların en çok evlerinde öldürüldüğü tespit edildi.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Şubat 2024 Raporu'nu yayımladı. Buna göre, Şubat ayında 36 kadın cinayeti işlendi, 17 kadının ölümü "şüpheli" bulundu.

Platformun raporunda 36 kadından 17’sinin "boşanmak istemek, barışmayı reddetmek, evlenmeyi reddetmek, ilişkiyi reddetmek" gibi bahanelerle öldürüldüğü belirtildi. Öte yandan öldürülen 12 kadının ise hangi bahaneyle öldürüldüğü tespit edilemedi.

Raporda, "12 kadının hangi bahaneyle öldürüldüğünün tespit edilememesi, kadına yönelik şiddetin ve kadın cinayetlerinin görünmez kılınmasının bir sonucudur. Kadınların kim tarafından, neden öldürüldüğü tespit edilmedikçe; adil yargılama yapılmayıp şüpheli, sanık ve katiller caydırıcı cezalar almadıkça, önleyici tedbirler uygulanmadıkça şiddet boyut değiştirerek sürmeye devam ediyor" denildi.

Kadınlar en çok evlerinde öldürüldü

Şubat ayında öldürülen 36 kadının 10’u eşleri, 7’si eski eşleri, 7’si birlikte oldukları kişi, 4’ü babası, 3’ü oğlu, 2’si tanıdık biri, 1’i ise tanımadığı biri tarafından öldürüldü. 2 olayda ise failin yakınlığı tespit edilemedi. Bu ay kadınların yüzde 28’i eşi tarafından öldürüldü.

Kadınların 17’si evinde, 11’i sokakta, 2’si arabada, 2’si otelde, 1’i arazide, 1’i ıssız yerde, 1’i işyerinde, 1’i lojmanda öldürüldü. Bu ay öldürülen kadınların yüzde 47’si evlerinde öldürüldü.

Bu ay öldürülen kadınların 25’i ateşli silahlarla, 9’u kesici aletle, 2’si boğularak öldürüldü. Bu ay öldürülen kadınların yüzde 69’u ateşli silah ile öldürüldü.

Şüpheli ölümler

Raporda şüpheli ölümlerinse derhal aydınlatılması çağrısı yapıldı. Bazı şüpheli kadın ölümleri şöyle sıralandı:

Batman’da 4 gün boyunca kayıp olan 26 yaşındaki Rojvelat Kızmaz bir baraj gölünde ölü olarak bulundu. Rojvelat Kızmaz, Gülistan Doku’nun da yakın arkadaşıydı.

Diyarbakır’da 26 yaşındaki Amine Sevinç, dedesini ziyarete gittiği mezarlığın yakınındaki gölette ölü olarak bulundu.

Kayseri’de yaşayan Tülay T. oturduğu apartmanın 6. katından düşerek öldü.

Sakarya’da 16 gündür kayıp olan 56 yaşındaki Leyla Demir nehir kenarında ölü olarak bulundu. Leyla Demir daha önce 112’yi arayarak eşinin kendisini darp ettiğini ve öldüreceğini söyleyerek yardım istediği öğrenildi. Leyla Demir’in evli olduğu S.D. ve oğlu U.D. gözaltına alındı.

 Yüksekova Haber
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.