Sol partilerden ABD'ye Venezuela tepkisi

Sol partilerden ABD'ye Venezuela tepkisi

Venezuela’da ABD destekli darbe girişimine Türkiye’deki sol partiler tepki gösterdi. ÖDP, TKP, EMEP, TİP, TKH’den yapılan açıklamalarda Venezuela halkının emperyalist saldırganlığa direneceği kaydedildi.

Sol partiler Venezuela’daki Maduro yönetimine yönelik ABD destekli darbe girişimine Türkiyeli sol partiler tepki gösterdi.

Birgün’den Derviş Cemal’in haberine göre, ÖDP, TKP, EMEP, TSİP, EHP, TİP, TKH, DİP ve HKP  tarafından yapılan açıklamalarda, “Emperyalist saldırganlığa karşı Venezuela halkının yanındayız” ifadeleri yer aldı.

‘LATİN AMERİKA’NIN EMEKÇİ YOKSUL HALKLARININ YANINDAYIZ’

Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP): ABD emperyalizmi Venezuela’da bir darbe süreci başlattı. AB’nin ve Kanada’nın hemen Guaido’nun arkasında durması, bütün demokrasi, insan hakları ve rejim karşıtlığı söylemlerine karşın çifte standartlı tutumlarının Suriye’den sonra yeni bir örneğidir. ABD, Venezuela petrollerine el koymak, Latin Amerika’daki bağımsızlıkçı iktidarları ortadan kaldırmak üzere uzun zamandır benzer oyunları tezgahlıyor. 2002’de Chavez döneminde de Amerika eliyle bir darbe tezgahlanmış, bu girişim püskürtülmüştü. ABD’nin bu adımının öncesinde de Brezilya’da faşist Bolsonaro’nun iktidara taşınması var. Emperyalist haydutluğa ve onun güdümündeki işbirlikçi muhalefetin girişimlerine karşı, bağımsızlığına sahip çıkan Venezuela halkının, Latin Amerika’nın emekçi yoksul halklarının yanındayız.

‘EMPERYALİZME GEÇİT VERMEYECEK’

Türkiye Komünist Partisi (TKP): Latin Amerika halklarının baş düşmanı ABD’nin, yıllardır denediği tüm müdahaleler halk tarafından püskürtülmüş, defalarca başarısızlığa uğramış olmasına rağmen, “güvenlik açısından olağanüstü tehdit” ilan ettiği Venezuela’ya bir kez daha saldırmayı denemiştir.

Bu kez de devlet makamlarındaki kuklalarıyla anayasayı ihlal ederek, halkın seçtiği yönetimi yok sayarak yapmaya kalktığı darbe girişimi Venezuela’yı bir kez daha kanlı bir çatışmanın eşiğine getirmiştir. ABD, kendi çıkarları söz konusu olduğunda hiçbir barbarlıktan çekinmeyeceğini, hiçbir hukuku tanımayacağını bir kez daha göstermiştir. Açıkça görülmektedir ki ortada güvenlik açısından bir tehdit varsa o da ABD’nin kendisidir.

‘DARBELER, HALKIN KENDİ KADERİNİ TAYİN HAKKININ İHLALİDİR’

Emek Partisi (EMEP): Venezuela’da ABD işbirlikçisi cephenin lideri Juan Guaido kendini yasadışı olarak ülkenin başkanı ilan etti. İşbirlikçi tekelci güçler bir süredir Maduro yönetimini devirmek için çeşitli girişimlerde bulunuyor; suikast girişimleri; ekonomik spekülasyonlar ve karaborsacılıkla darbe zeminini hazırlıyorlardı. Darbe yoluyla müdahaleler, halkın kendi kaderini tayin hakkının ihlalidir. ABD emperyalistleriyle içerideki işbirlikçileri Venezuela’nin petrolüne, doğal gazına, altınına el koymak için sürekli planlar yapa geldiler. Venezuela halkı da buna karşı sürekli direndi. Venezuela halkının haklı mücadelesini destekliyor, dayanışma duygularımızla yanlarında olduğumuzu bildiriyoruz.

‘DARBE GİRİŞİMİNİ LANETLİYORUZ!’

Türkiye İşçi Partisi (TİP): Venezuela’da ABD öncülüğünde ilerletilen darbe girişimini lanetliyoruz! Venezuela emekçilerinin ve dünyanın dört bir yanındaki dostlarının, bu darbe girişimini de boşa çıkaracağından kuşkumuz yoktur. Kahrolsun ABD emperyalizmi! Yaşasın Latin Amerika’nın devrimci güçleri!

‘EMPERYALİZM, VENEZUELA’DAN ELİNİ ÇEK’ 

Türkiye Komünist Hareketi (TKH): ABD destekli darbe girişimine karşı Venezuela halkının yanındayız. 20 Mayıs’ta % 68 oyla Venezuela Devlet Başkanlığı seçimlerini ilk turda kazanan Maduro’ya karşı emperyalizmin tarafından yeni bir plan devreye sokulmuştur.

Chavez’in açtığı yolda önemli bir kazanım olan Bolivarcı devrim her türlü eksiğine rağmen emperyalizme karşı bir yönetim olarak görülmeli ve sahip çıkılmalıdır. Son 20 yılda kamulaştırma ve işçilerin yönetime daha fazla katılımı için verilen mücadele, Venezuela sağı, faşistleri ve emperyalizm tarafından farklı provokasyonlarla kesintiye uğratılmaya çalışılmaktadır. Venezuela ülkesine, Venezuela halkının iradesine ve meşru yönetimine karşı girişilen bu müdahale sivil görünümlü, emperyalizm planlı ve destekli bir darbe girişimidir. Emperyalizm Venezuela’dan elini çek!

‘NAMUS BORCU SAYARIZ’

Türkiye Sosyalist İşçi Partisi (TSİP): Venezuela’da yaşananlar bir kez daha göstermiştir ki emperyalist ülkeler ve onların işbirlikçileri dünyanın mazlum halklarının yakasını bırakmayacaklar. Dünyanın mazlum halklarını iliğine kadar sömürmek için ellerinden ne geliyorsa yapacakları gibi dünyayı kan ve gözyaşına boyamaktan da çekinmeyecekler. Bugün Ortadoğu coğrafyasında yaşananlar da budur Venezuela’da da. Venezuela halkının ve Maduro’nun yanında olmayı bir namus borcu sayar, Türkiye halkının Venezuela halkının yanında yer alması için elimizden gelen çabayı göstermekten an bile çekinmeyiz.

‘VENEZUELA’NIN EMEKÇİ HALKI YALNIZ DEĞİLDİR!’

Devrimci İşçi Partisi (DİP): Venezuela halkının emperyalist darbeye karşı direnişini destekler ve Türkiye işçi sınıfını Venezuela’nın emekçi halkı ile dayanışma içinde olmaya çağırır. Türkiye derhal NATO’dan çıksın! İncirlik başta olmak üzere ABD üsleri kapatılsın! Kahrolsun ABD emperyalizmi ve onun kuklası darbeciler! Venezuela’nın emekçi halkı yalnız değildir!

‘VENEZUELA EMPERYALİZMİN KARŞISINDA BİR KALEDİR’

Emekçi Hareket Partisi (EHP): ABD emperyalizmi yıllardır ambargo uygulayarak hizaya getirmeye çalıştığı Venezuela’da gözünü petrol rezervlerine dikmiş durumda. Darbe girişiminin başarılı olması durumunda ülke kanlı bir diktatörlükle karşı karşıya kalacaktır. ABD ve işbirlikçileri, Venezuela’dan derhal defolmalıdır. Venezuela emperyalizm karşısında bir kaledir. Daha önce olduğu gibi emperyalizmin saldırıları bir kez daha boşa çıkarılacaktır. Venezuela için kararı emekçiler vermelidir.

‘VENEZUELA HALKININ YANINDAYIZ’

Türkiye Komünist Partisi 1920: Amerikan emperyalizmi ve onun yerli destekçilerine karşı ülkesini savunan Venezuela halkının haklı mücadelesini destekliyoruz.

‘ÖRGÜTLÜ HALK YENİLMEZ!’

Halkın Kurtuluş Partisi (HKP): Örgütlü halk yenilmez. Yankee Go Home. Yaşasın Venezuela.

Etiketler : , , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.