Soğuk havalardan korunmak için 6 öneri

Soğuk havalardan korunmak için 6 öneri

Havaların soğumasıyla birlikte birçok mevsimsel hastalıkla karşı karşıya kalınabiliyor. Peki kış aylarında dengeli beslenme ve hareketi korumanın yanında neler yapılmalı?

İşte kışı zinde geçirmek için 6 öneri...

Kahvaltı

Güne başlarken mutlaka yeterli protein, karbonhidrat, vitamin ve mineral sağlayan dengeli bir kahvaltı yapılmalı. Kahvaltı yaparak güne başlamak soğuk ve karanlık kış günlerinde daha iyi konsantre olmaya, hastalıklardan korunmaya ve diğer öğünlerde iştahın daha iyi kontrol edilmesine yardımcı olur.

Meyve-sebze

Kış sebze ve meyveleri de C vitamini yönünden oldukça zengindir. Kış sebzelerinden kereviz vücuttaki toksinlerin atılmasına yardımcı olur; lahana yüksek posa içeriğiyle tokluk sinyallerini artırır; karnabahar metabolizma hızını artırır ve yağ yakmaya yardımcı olur.

Salata

Roka, maydanoz, dereotu, havuç, turp, ıspanak, beyaz ve kırmızı lahana gibi sebzelerden oluşan bir salata yüksek vitamin-mineral içeriğiyle vücudun hastalıklara karşı korunmasına yardımcı olurken, yüksek lif içerikleriyle de sindirim sisteminin düzenli çalışmasına da destek olur.

Balık

Omega-3’ün en değerli kaynaklarından biri olan balığın sofralarda yer alması kalp sağlığının korunması, yağ yıkımının artırılması, bağışıklığın güçlendirilmesi gibi faydaları yanında formu korumak ve kaliteli protein kaynağı tüketmek açısından oldukça önemli.

Su

Su her dönemde en değerli içecektir. Soğuk günlerde daha fazla sıcak içecek tüketmek istendiği için su tüketimi biraz ihmal edilebilir. Sıcak içecekler de tüketilebilir ancak hiçbir içecek suyun yerini tutmaz. Düzenli çalışan bir metabolizma, sindirim sistemi ve zinde bir vücut için günde 2-2,5 litre su tüketimi ihmal edilmemeli.

Baharat

Aromalarıyla insanı cezbeden baharatlar bağışıklık sistemini güçlendiren ve yüksek antioksidan içeriğiyle hastalıklarla savaşan özelliklere sahip. Zencefil, zerdeçal, karabiber, kırmızı pul biber, kimyon, tarçın, sumak, nane, kekik gibi baharatları yemeklere, salatalara çaylara eklenerek soğuk algınlığı, grip gibi hastalıklar için oldukça faydalıdır. (Kaynak: Evrensel)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.