Siya Avê belgeseli erişime açıldı

Siya Avê belgeseli erişime açıldı

Ilısu Barajı'nın su altında bıraktığı Hasankeyf'te köylerinin su altında kalmaya başlamasıyla birlikte birer ağıt yakan iki kadının hikayesini anlatan "Siya Avê / Suyun Gölgesi" belgeseli internet üzerinden erişime açıldı.

Antik kent Hasankeyf'i sular altında bırakacak olan Ilısu Barajı'nı iki kadının hikâyesi üzerinden anlatan “Siya Avê / Suyun Gölgesi” belgeseli Youtube üzerinden herkesin erişimine açıldı.

Yönetmenliğini gazeteci Metin Yoksu'nun üstlendiği belgeselin 16 Şubat'ta Batman’da galası yapılmış ve Siirt'te birkaç gösterimi yapıldıktan sonra koronavirüs salgını nedeniyle daha sonraki gösterimleri iptal edilmişti. Belgeselin erişime açıldığını yönetmen Yoksu duyurdu:

Ilısu Barajı nedeniyle sular altında kalacak olan köyleri ve 12 bin yıllık tarihe sahip antik kent Hasankeyf'i anlatan 25 dakikalık belgesel, Siirt'in Kurtalan ilçesine bağlı Çeltikbaşı (Ewtê) Köyü'nde yaşayan iki kadının hikayesini yansıtıyor.

Baraj suyu altında kalacak 199 yerleşim yerinden biri olan bu köyde doğup büyüyen iki kadın farklı zamanlarda köylerinin su altında kalmaya başlaması ile birlikte birer ağıt yakar.

1990’lı yıllarda köyü terk etmek zorunda kalan bu iki kadının yaşadıklarına ve yaktıkları ağıt üzerinden barajın neden yapıldığı sorgulayan belgesel, Hasankeyf, Dicle Vadisi ve Botan Vadisi’nin yok edilme öyküsüne odaklanılıyor.

Yoksu’nun, "zorla yerinden yurdundan edilen kadim halkların anısına" çektiği belgeseli bu linkten izleyebilirsiniz.

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.