Sırrı Sakık: Yeni bir beyaz sayfa açabiliriz

Sırrı Sakık: Yeni bir beyaz sayfa açabiliriz

HEDEP Ağrı Milletvekili Sırrı Sakık, “Bu Cumhuriyet’in yüzyıllık karanlığı. Yeni bir Cumhuriyet’i birlikte inşa edebiliriz. Yepyeni ve birlikte bir beyaz sayfa açabiliriz” dedi.

TBMM Genel Kurulu’nda bazı önerge ve kanun tekliflerine dair görüşmeler devam ediyor.

Genel Kurul’da söz alan Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) Ağrı Milletvekili Sırrı Sakık, Cumhuriyet tarihi boyunca yaşananları rulo kağıda basarak dikkat çekti.

Sakık, kürsüye çıktığı sırada Türkçe ve Kürtçe ile “İyi akşamlar” dedi. Sakık, Kürtçe olarak kullandığı bu ifadenin Meclis tutanaklarına, “Bilinmeyen dil” olarak geçeceğini belirterek tepki gösterdi.

Sakık, “Cumhuriyetin tarihi bu kadar net ve özetidir. Ret, inkar ve imhadır” diye konuştu.

Demokratik bir cumhuriyetin kapılarının açılması için en başta yüzleşilmesi gerektiğini ifade eden Sakık, “Sayın Erdoğan bir grup toplantısında ne diyor; MHP, CHP’nin yöneticileri gitsinler, Meclis’in gizli oturumlarına, zabıtlarına baksınlar, orada Kürtleri, Kürdistan’ı, Çerkezleri, Lazistan’ı görecekler. Mustafa Kemal bölücü müdür? Mustafa Kemal Kürt vekillerini çağırırken Kürdistan milletvekilleri diyordu’ Evet, doğru söylüyordu. Biz de bunun altına imzamızı atıyoruz. Sonrasında ne oldu peki? 1921 Anayasası o kadar net ki! Bu topraklar Kürtlerin ve Türklerin ortak ana yurdudur diyen Anayasa. Sonrası Lozan. ‘Kürtlerin hakları olmaz ise Lozan olmaz’ deniliyor.  Heyet buraya geliyor. Mustafa Kemal Kürt vekiller ile bir görüşme yapıyor. Dersim mahpusu Hasan Hayri, Bitlis Yusuf Ziya ve bütün Kürt vekillerini davet ediyor. Ulusal giysileri ile Meclis’e geliyor. Bu parlamento ayağa kalkıyor. Bunlar alkışlıyor; işte Kürtlerin Türklerin ‘ortak kader, vatanı budur’ diyor” dedi.

“Beyaz sayfayı hep birlikte açabiliriz”

Sakık, konuşmasının devamında “Binlerce Kürt ve Alevi katlediliyor. Nasturi İsyanları var. Beytüşşebap’ta isyanlar var aynı şekilde…Yusuf Ziya ve Hasan Hayri burada yaptıkları konuşma ve Kürt ulusal elbiselerini giydikleri için biri Elazığ asılıyor. Biri de Bitlis’te. Verdikleri desteğin bedelini canları ile ödüyorlar. Sonra Şeyh Said ve arkadaşları isyan ediyorlar. ‘Bizim haklarımızı vereceksiniz’ diyor. Onlar da Diyarbakır’da isyan ediyorlar ve hiçbirinin mezarı bile yok. Sonra yüzlercesi yaşanıyor” dedi.

Sakık, bu sırada hazırladığı rulo kağıtta yer alan katliamları tek tek değinerek, binlerce insanların katledildiğini paylaştı.

Roboski Katliamı’na da değinen Sakık, Erdoğan’ın, “Bu katliam Ankara’nın dehlizlerinde kaybolmayacak’ sözlerini hatırlatarak, “Ama kayboldu” dedi. Sakık, “Bu Cumhuriyetin yüzyıllık karanlığı. Ama yeni bir Cumhuriyet birlikte inşa edebiliriz. Demokratik bir cumhuriyeti birlikte inşa edebiliriz. En önemli sözleşme devletin halkı ile yaptığı sözleşmedir. İşte bir beyaz sayfayı hep birlikte açabiliriz” dedi.

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.