Şırnak’taki ağaç katliamına Gelecek ve DEVA’dan da tepki

Şırnak’taki ağaç katliamına Gelecek ve DEVA’dan da tepki

Şırnak Ekoloji Platformu, Şırnak’ta devam eden ağaç kesimlerine dair basın açıklaması düzenledi: “Son yedi ayda Şırnak’taki orman varlığı yüzde 8 oranında azaldı.”

Şırnak'ta korucuların desteğiyle "askeri operasyonlar" gerekçe gösterilerek iki yıla yakın bir süredir ağaçlar kesiliyor. Kesilen ağaçlar tır ve kamyonlarla farklı kentlere taşınıyor.

Şırnak Ekoloji Platformu, "güvenliği sağlama" iddiasıyla gerçekleştirilen ağaç kıyımına dair açıklama yaparak yedi ayda Şırnak'taki orman varlığında yüzde 8'lik bir azalma olduğunu söyledi.

"Şırnak'ta doğa talanı"

Açıklamaya Deva Partisi İl Başkanı Guhdar Zeyrek, Gelecek Partisi İl Başkanı Nizar Ökten ve CHP Merkez İlçe Başkanı da katıldı.

"Şırnak'ta doğa talan ediliyor" pankartı ile "Ne rant ne talan, xwedî derkeve li daran", "Doğa talanına hayır" ve "Doğa yok olursa hayat ölür, doğaya sahip çık" dövizlerinin yer aldığı açıklamada ilk olarak Şırnak Barosu Başkanı Rojhat Dilsiz konuştu:

"Ağaç kesimlerinin aynı hızda devam etmesi durumunda bölgemizin çoraklaşacağı tartışmasızdır. Ayrıca endemik bitki çeşitliliği yok olmakta ve buralardaki hayvanların yaşam alanları kaybolmaktadır. Anayasa ve yasalara aykırı bu durum devam ederse bırakın sağlıklı bir çevrede yaşayabilmemizi, bölgemizde asgari bir yaşamının devam ettirebileceği bir ortam kalmayacağını gözlemlemekteyiz."

DEVA ve Gelecek Partisi İl Başkanları

Açıklamaya katılan Deva Partisi İl Başkanı Guhdar Zeyrek, Şırnak'ta doğanın "güvenlik" bahanesiyle talan edildiğini söyledi.

Gelecek Partisi Şırnak İl Başkanı Nizar Ökten ise, "Bu güneşin altında gölgesinde kalabileceğimiz bir ağacın olmadığını hepimiz görüyoruz," diyerek ağaç kıyımına tepki gösterdi.

Mevcut iktidarın Şırnak'ta doğa katliamına sebep olduğunu söyleyen Ökten, "İktidardan gücünü alan rant grupları, Şırnak coğrafyasının dengesini bozuyor. Bu memlekette belirli rant gruplarıyla muhatap olan, buradaki kurum amirleri olmak üzere başta Tarım ve Orman Müdürüne sesleniyorum: Miskal-i zerre kadar içinde insani, vicdani ve ahlaki bir şey kalmışsa o koltuğu terk edersin. Şırnak'taki bu katliama sessiz kalmayacaksın. Sizleri burada tutan rant gruplarıdır. Yolsuzluk ve rüşvet gruplarına bu memleketin sağduyulu demokrat insanları sesini yükseltecek," ifadelerini kullandı.

Özgüneş: "Vali bey, bu rantçılara yolu nasıl açtınız?"

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak Milletvekili Hasan Özgüneş ise "Rantçı, çeteci ve talancı zihniyete sesleniyoruz: Siz bu coğrafyayı çoraklaştırarak bu halka düşmanlık ediyorsunuz. Bugün AKP var ama yarın olmayacak. Vali bey daha ayağının tozuyla yeni gelmişken bu rantçılara bu yolu nasıl açtınız?" diye sordu.

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.