Şırnak’ta ağaç kıyımı: Urfa’ya günde 600 ton odun getiriliyor

Şırnak’ta ağaç kıyımı: Urfa’ya günde 600 ton odun getiriliyor

Şırnak’ta güvenlik gerekçesiyle kesilen ağaçları yakacak olarak satın alan Urfa Keresteciler Çarşısı esnafı, günde 600 ton odunun geldiğini ve kesimlerin devlet izni olmadan yapılamayacağını belirtti.

Mezopotamya Ajansı’ndan (MA) Ceylan Şahinli ve Yakup Demir’in haberine göre odunlar ya sosyal medya hesapları üzerinden ya da farklı kentlerde satılığa çıkarılıyor. Şırnak’ta kesilen ağaçların pazarlama merkezlerinden biri ise kente 337 kilometre uzaklıktaki Urfa’nın Haliliye ilçesindeki Keresteciler Çarşısı. Esnaf, odunları alarak, “yakacak odun” olarak satıyor. 100’e yakın işyerinin olduğu çarşıdaki esnafların büyük bölümünün Şırnak’tan getirilen ağaçları sattığı öğrenildi.

Askeri operasyonlar sayesinde

Esnaflardan Hüseyin Öge, odunların genel olarak Şırnak, Siirt ve Bitlis gibi bölgelerden geldiğine işaret ederek, “Ancak bu yıl ağırlıklı olarak Şırnak ve Siirt’ten geliyor. Bölgede çatışmalı süreçlerde Şırnak’tan ağaç alamadık. O sebeple bu dönemlerde ağaçları Çanakkale, Bursa, Tokat, Çorum bölgelerinden alıyorduk. Bu yıl askeri operasyonlar sayesinde oradan ağaç alabiliyoruz” diye konuştu.

600 ton odun

Bölgedeki ağaçların ancak devlet izni ile kesilebildiğini belirten Öge, “Orada Orman İşletmesinden izin alan kişiler var. Onlar izin alıyor, sonra işçiler kesim yapıyorlar ve kamyonlara yüklüyorlar. Genel olarak Orman İşletmesi’nin izni dahilinde oluyor tüm bu süreç. Onlar da fatura kesiyorlar” dedi.

Daha ucuz olduğu için Şırnak’tan ağaç getirdiklerini ifade eden Öge, Şırnak’tan günde 20 kamyona yakın meşe ağacının geldiğini, her kamyonun 30 ton ağırlığının olduğunu aktardı.

‘Kesenler de devlet de kar alıyor’

Yaklaşık 40 yıldır çarşıda esnaflık yapan Ali Karabacak ise bu yıl yakacak odun satan esnaflar olarak tüm ağaçları Şırnak’tan aldıklarını söyledi. Bölgede ağaç kesimlerinin devlet izni ve korucular eli ile yapıldığını belirten Karabacak, daha önce de Lice ve Bingöl’den aynı şekilde ağaç satın aldıklarını ifade etti. Kesimi yapanların yüzde 60, devletin ise yüzde 40 oranında kar ettiğini söyleyen Karabacak, “Bu yıl yakacak odunların yüzde yüzü Şırnak’tan geliyor. Nakliye ucuz olduğu için Şırnak’tan odun getirmeye başladık” dedi.

Ucuz odun arayışları içerisindeyken Şırnak’ta satışta bulunan odunları gördüklerini ve bu odunların mesafeden dolayı daha da uyguna gelmesi sebebiyle tercih ettiklerini ifade eden Karabacak, “Onlar, devletin emir vermesi ardından kesimlerini yapıyor. Yasadışı bir şekilde yapılmıyor bu kesimler, devlet izni ile yapılıyor. Onların karları yüklü oluyor” diye konuştu.

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum