Şırnak ve Hakkari'de kısıtlamalar azaltılabilir

Şırnak ve Hakkari'de kısıtlamalar azaltılabilir

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, kentlere göre haftalık Kovid-19 vaka sayılarını açıklayarak yerinde karar döneminin başladığını duyurdu. Vaka sayılarının en düşük olduğu Hakkari ve Şırnak'ta kısıtlamaların azaltılması gündeme gelebilir.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, kentlere göre haftalık Kovid-19 vaka sayılarını açıkladı. Bakan Koca'nın açıkladığı verilere göre haftalık bazlı rakamlara göre vaka oranlarının en düşük olduğu iller Şırnak, Hakkari, Bitlis, Van ve Batman illeri. Verilere göre Şırnak 100 binde 7,8, Hakkari 100 binde 9,55, Bitlis 100 binde 10,35.

Koca açıklamasında "Yerinde karar dönemindeyiz" dedi. Peki yerinde karar dönemi ne anlama geliyor? 

Yerinde karar dönemi, salgının farklı iller düzeyinde farklı yoğunlukta olması nedeniyle kısıtlamaların okullar dahil toplumsal hayatı koronavirüsün ildeki sayısına göre değerlendirmesi üzerine kurulu bir yaklaşım.

Kararı il hıfzısıhha kurulları verecek

İl başına yüz bin üzerinden yapılan hesaplamalar sonucunda illerdeki hastalık yüküne göre önlemler değişebilecek. Yerinde Karar uygulaması ile önlemlerde ülke geneline göre farklılıklara gidilmesi bekleniyor. 

Böylelikle gerektiğinde il hıfzıssıhha kurulları vaka sayıları düşük olan Hakkari, Şırnak, Bitlis, Van gibi illerde de haftalık hesaplamalar dahilinde bu tür düzenlemelere gidebilirler. 

Bakan Fahrettin Koca, 10 Şubat'ta yapılan Bilim Kurulu toplantısının ardından, yeni uygulamaya ilişkin de bilgi vermişti. Koca, il bazında 7 günlük vaka sayılarının ortalamasının yayımlanacağını belirterek, "Böylelikle gerektiğinde il hıfzıssıhha kurullarımız bölgesel olarak kararlar alabilecekler. Artık planlanabilir bir gelecek için bölgesel çalışmaların da yürütülebileceği bir döneme geçiyoruz. Salgın yönetiminde yeni dönemin adı 'Yerinde Karar' dönemidir." ifadelerini kullanmıştı.

Bundan böyle gözler Vali başkanlığındaki il hıfzıssıhha kurullarında. Bu kurullar, açma-kapama, kontrol önlemlerinin artırılması-azaltılması yönündeki kararları 'yerinde' alacak. 

 Yüksekova Haber
Etiketler : , , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.