Sınırda "mevzuata uygun" ölümler

Sınırda "mevzuata uygun" ölümler

Hakkari Valiliği, askerler tarafından son yıllarda sivillerin öldürülmesini "uyarı ateşi", "mevzuata uygun", "seken kurşun" ya da "havaya açılan ateş" gibi gerekçelerle açıkladı.

Hakkari Valiliği, bugüne kadar askerlerin açtığı ateş sonucu sivillerin öldürülmesine dair birçok kez açıklama yaptı ancak hepsi birbirine benziyor. Failin asker-polis olduğu olaylara ilişkin yapılan açıklamaların neredeyse tamamında “seken kurşun”, “havaya açılan ateş”, “uyarı ateşi’ gerekçeler yer aldı. Son olarak, iki gün önce Derecik ilçesinde askerlerin açtığı ateş sonucu yaşamını yitiren Özcan Onay adlı 16 yaşındaki çocuğa ilişkin de açıklama yapan Valilik, “Havaya açılan ateş sonucu” gerekçesini açıkladı. 

‘KAZA SONUCU’

Hakkari Valiliği’nin bugüne değin yaptığı açıklamalar ve yaşanan olaylardan bazıları şu şekilde:

* Şemdinli'nin Şapatan köyünde, 6 Ağustos 2017 gecesi baskın düzenleyen polis ve askerlerin köylüleri darp ettiği iddialarına ilişkin yaptığı açıklamada, "Şüpheli şahıslar hukuka uygun olarak gözaltına alınmışlar" ifadelerinde bulundu. Oysa darp edilen uğrayan vatandaşların vücutlarındaki izler valiliğin açıklamasının aksini gösteriyordu. 

* 10 Ekim 2017 yılında Şemdinli ilçesinde bulunan Durak Karakolu’ndan bir araca açılan ateş sonucu Çetin Başer'in hayatını kaybettiği, Kerimhan Zerender’in ağır yaralandığı olaya dair açıklamasında olay “kaza” olarak duyuruldu. Valilik açıklamasının öncesinde Mezopotamya Ajansı’na konuşan aile, Zerender'in basına konuşmaması yönünde tehdit edildiğini ve polis-askerin olayın kamuoyuna “kaza” olarak duyurulması yönünde baskı yaptığını iddia etti.

 ‘UYARI ATEŞİ’ İLE SAVUNDU

* Hakkari'nin Şemdinli ilçesi Tütünlü (Evliyan) köyünde 14 Ekim 2017 tarihinde açılan ateş sonucu yaşamını yitiren Adem Kuyumcu olayına ilişkin 3 gün sonra açıklama yapan Hakkari Valiliği "uyarı ateşi" sonucunda Kuyumcu’nun öldürüldüğünü açıklamıştı.

* 1 Ağustos 2019 yılında Hakkâri’nin Derecik ilçesinde yaşamını yitiren 14 yaşındaki Vedat Ekinci'nin ölümü ve bir kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan olayla ilgili açıklama yapan Hakkâri Valiliği, askerin “uyarı ateşi” sonucu seken kurşunun isabet ettiği, Ekinci’nin kaldırıldığı hastanede hayatını kaybettiğini açıklamıştı. 

‘MEVZUATA UYGUN’

* Hakkâri’nin Yüksekova ilçesine bağlı Esendere Beldesi Awyan (Duranlar) köyünde 29 Ekim 2020 tarihinde evinin 50 metre ilerisinde askerler tarafından öldürüldüğü belirtilen Şerali Dereli’ye (61) ilişkin Hakkari Valiliği’nden 5 gün sonra açıklama yapıldı. “Mevzuata uygun” denilen açıklamada, Dereli’nin müdahale sonucunda hayatını kaybettiği belirtilmişti.

Etiketler : , , , , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum