Silvan'da 16 yaşındaki çocuğa darp ve ters kelepçeye suç duyurusu

Silvan'da 16 yaşındaki çocuğa darp ve ters kelepçeye suç duyurusu

Diyarbakır Barosu, 16 yaşındaki bir çocuğun darp edilip ters kelepçe ile gözaltına alındığı iddiasıyla ilgili suç duyurusunda bulundu.

Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde 6 Haziran 2023 tarihinde hakkında açılan bir davanın duruşmasına katılmak için Silvan Adliyesi'ne giden 16 yaşındaki M.K., bu sırada hakkında başka bir dosyadan soruşturma açıldığı gerekçesiyle Silvan Emniyet Müdürlüğüne bağlı polislerce gözaltına alındı. Adliyede yapılan gözaltı işlemi sırasında M.K.'nin direnmemesine rağmen görevli polis memuru tarafından yüzüne tokat atıldığını belirten Diyarbakır Barosu, suç duyurusunda bulundu.

'SİSTEMATİK OLARAK KOLLUK ŞİDDETİNE MARUZ BIRAKILMIŞTIR'

Diyarbakır Barosu adına avukat Huriye Hamidi ve Zeynep Eker'in hazırladığı suç duyurusunda, çocuğun darp edilmesinin ardından ters kelepçe takıldığı ifade edildi.

M.K.'nin, 7 Haziran 2023 tarihinde yine ters kelepçe uygulamasıyla adliyeye getirilerek savcılığa çıkartıldığı belirtilen suç duyurusunda, "Silvan Cumhuriyet Başsavcılığınca mağdur çocuğun tutuklanması talep edilmiş ve Silvan Sulh Ceza Hakimliğince mağdur çocuğun tutuklanmasına karar verilmiştir. Tutuklama kararı sonrasında mağdur çocuk ters kelepçeli bir şekilde adliyeden çıkartılarak polis aracına bindirilmeye çalışılmıştır. Çevredeki vatandaşların ve avukatların itirazlarına rağmen mağdur çocuk ters kelepçeli bir şekilde polis aracına bindirilmiş ve kolluk görevlilerince adliyeden çıkarılmıştır. Mağdur çocuk sistematik olarak kolluk şiddetine maruz bırakılmaktadır" denildi.

ŞUBAT AYINDA DA ŞİDDETE MARUZ BIRAKILMIŞ

Suç duyurusunda, Şubat 2023 tarihinde M.K. hakkında başka bir gözaltı işlemi yapıldığı, görevli görevlilerinin Silvan Devlet Hastanesi'ne götürdükleri M.K.'ye şiddet uyguladığı belirtildi.

"Mağdur çocuğun babası hastanedeki polis şiddetine şahit olup müdahale etmeye çalışsa da çocuğunun üzerinde şiddet uygulayan kolluk görevlilerine engel olamamıştır" denilen suç duyurusunda, kolluk görevlileri tarafından M.K.'nin sistematik olarak darp ve işkenceye maruz bırakıldığı ifade edildi.

Söz konusu uygulamaların Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi'ne aykırı olduğunu belirten baro avukatları, şüphelilerin kimliklerinin tespit edilerek "işkence" ve "görevi kötüye kullanma" suçlarından yargılanmalarını talep etti.

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.