Siirt Baro Başkanı: Ağır hasta Kaya için zaman daralıyor

Siirt Baro Başkanı: Ağır hasta Kaya için zaman daralıyor

Cezaevinde ağır hasta tutuklu Abdulalim Kaya ile görüşen oğlu Felemez Kaya, babasının kendisine “Ben burada yapamıyorum. Bırakmazlarsa ölürüm” dediğini belirterek, acil tahliye edilmesini istedi.

Ağır hasta tutuklu 80 yaşındaki Abdulalim Kaya hakkında, 2008'de katılmış olduğu bir basın açıklaması nedeniyle açılan dava sonucunda “örgüt propagandası” iddiasıyla 5 yıl hapis cezası verildi ve verilen bu hapis cezası Yargıtay tarafından 2011 yılında onandı.  Bursa’da prostat hastalığı nedeniyle ameliyat olan Kaya, 14 Ekim 2020 tarihinde gözaltına alınarak, Bursa H Tipi Kapalı Cezaevi’ne konuldu. Burada 60 gün boyunca tek başına bir odada tutulan Kaya, yapılan başvurular sonucunda 4 Ocak 2021 tarihinde cezası 6 aylığına ertelendi. Kaya cezasının ertelenmesi sonrası Siirt'e dönerek, tedavisine devam etti. 

ATK: CEZAEVİNDE KALABİLİR

Mezopotamya Haber Ajansı'nda yer alan habere göre, Kaya, sağlık problemlerine rağmen 31 Mart 2023’te tekrar tutuklanıp, Batman M Tipi Kapalı Cezaevi’ne konuldu. Aile avukatları tarafından cezanın ertelenmesi için yapılan başvurulara ise 31 Ağustos’ta İstanbul Adli Tıp Kurumu (ATK) tarafından “cezaevinde kalabilir” raporu verilmesi nedeniyle olumsuz yanıt verildi. 

DEVLET HASTANESİ: TEK BAŞINA KALAMAZ

Sol gözü görmeyen, sol kulağı da duymayan Kaya’nın, böbrekleri iflas etmiş durumda. Demans teşhisi de konulan Kaya, kalp hastası olmasından kaynaklı bir yıl önce anjiyo oldu. Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi tarafından Kaya için 12 Ekim 2022’de yüzde 93 engellilik raporu verildi. Bu raporda “Hayatını yalnız devam ettiremeyeceği, cezasının infazı sırasında sürekli bakım ve tedaviye ihtiyaç duyacağı, infazına cezaevi koşullarında devam edemeyeceği, hükümlünün hastalığı kesin bir şekilde hayati tehlike arz etmekte olup, hayatını yalnız idame ettirmemesi mümkün görünmediği” tespitleri yer aldı. 

KAYA: BABAM ÖLÜME SÜRÜKLENİYOR

Babasının ölüm döşeğinde olmasına rağmen cezaevinde tutulmasına tepki gösteren Felemez Kaya, ATK’nin Kaya hakkında “cezaevinde kalabilir” raporu vermesinin babasının cezaevinde ölüme sürüklediğini söyledi. Babasını 10 Kasım’da ziyaret ettiğini anlatan Kaya, “Durumu çok kötü. Lavabo ve yıkanma ihtiyacını karşılayamıyor. Çok sayıda hastalığı var. Ancak tüm bunlara rağmen bırakılmıyor.  80 yaşında ölüm döşeğinde olan birini cezaevinde tutmak vicdansızlıktır. Beni gördüğünde ‘Ben burada yapamıyorum. Bırakmazlarsa ölürüm burada. Uyuyamıyorum burada’ cümlelerini kullandı.   Babamın dışarda tedavi olması gerekiyor. Burada yaşatılanlar zulüm, derhal serbest bırakılsın. Bu durum hukuki ve insani değil” dedi. 

BARO BAŞKANI: OLUMLU BİR CEVAP ALAMADIK

Siirt Baro Başkanı Muhammed Alptekin de, Batman M Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan ağır hasta tutuklu Kaya’yı 16 Kasım’da ziyaret etti. Kaya’nın durumuna dair ajansımıza konuşan Alptekin, “Onunla görüştüğümde yaşı ve hastalıklarından kaynaklı iletişim kurmakta zorlanıyordu. Kalp yetmezliği, böbrek hastalığı ve yüzde 93 engelli raporu olmasına rağmen ATK başvurularımıza ‘olumsuz’ yanıt verdi. Sürecin başından bu yana hukuken yapılması gereken bütün başvurular yapılmasına rağmen olumlu bir cevap alamadık. Son olarak Anayasanın 104’üncü maddesinde Cumhurbaşkanı'na ‘sürekli hastalık, sakatlık ve kocama sebebiyle belirli kişilerin cezalarını hafifletmek veya kaldırmak’ yetkisi için yaptığımız müracaatımıza 15 Kasım itibariyle ‘Batman Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan eksik evrakların istendiği ve dönüş yapılacağı’ yazısı geldi” diye konuştu.
  
Kaya için zamanın daraldığını kaydeden Alptekin, “Yetkililerin ve kamuoyunun desteğine çok ciddi bir şekilde ihtiyacı var, yaşı ve hastalıkları sebebiyle üzülerek belirtmek durumundayım ki kendisi için her geçen gün vakit daralıyor. Derhal tahliye olup iyi bir koşulda tedavi edilmesi gerekiyor” dedi. 

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.