Şiddeti protesto eden kadınlar: Aile değil kadınız

Şiddeti protesto eden kadınlar: Aile değil kadınız

Kadın Cinayetlerine Karşı Acil Önlem Grubu, erkek şiddetini yürüyüşle protesto ederek, taleplerini açıkladı. Van'ın Erciş ilçesinde de üniversite öğrencileri, Özgecan'ı anarak erkek şiddetini yürüyüşle protesto etti.

İSTANBUL / VAN - Kadın Cinayetlerine Karşı Acil Önlem Grubu, Mersin'de katledilen Özgecan Aslan'ı anmak ve erkek şiddetini protesto etmek amacıyla Tünel'den Galatasaray Meydanı'na yürüyüş gerçekleştirdi. "Güldünya, Ayşe, Özgecan isyanımız büyüyor" pankartının açıldığı yürüyüşte, "Kadınlar sokağa özgürleşmeye" ve "Jın jiyan azadi" sloganları atıldı."Kadınlar hayatını savunuyor" ile "Erkek şiddetini önlemeyen Ayşenur İslam da kadın cinayetlerinin failidir" dövizleri taşınan yürüyüşün ardından kadınlar açıklamayı yapan Öznur Subaşı, Özgecan cinayetinin ardından gösterilen tepkinin önemli olduğunu belirterek, "Madem artık hepimiz bu konuyu konuşuyoruz, o zaman toplumdaki iki yüzlü tavırla da yüzleşmenin zamanıdır" dedi. 

Bu coğrafyada her gün en az 5 kadının erkekler tarafından katledildiğini söyleyen Subaşı, "Bu katliamları yapan erkekler ruh hastası değil, bu erkeklerin ortak noktası erkek olmaları ve devlet yetkilileri tarafından bu katillerin sırtının sıvazlanmasıdır" diye konuştu. 

'Var olan yasalar uygulanmıyor'

Kadınları katleden erkeklerin adil bir şekilde yargılanmadığını dile getiren Subaşı, kadına yönelik şiddet için hazırlanan yasaların da uygulanmadığına dikkat çekti. Subaşı, şunları aktardı: "Kolluk, mahkemeler görevini yapmıyor. Bu katliamı engellemek sizin göreviniz. Artık tek bir kadının dahi katledilmesine tahammülümüz yok." Subaşı, taleplerini şöyle sıraladı: "Tecavüzde 'rıza' aranmaz. Tacizde, tecavüzde kadının beyanı esastır. Aile değil kadınız, Kadın Bakanlığı kurulsun. Kadın katillerinin cezalarında 'iyi hal-tahrik' indirimlerine hayır. Erkek şiddetini önlemeyen Ayşenur İslam da cinayetlerin failidir ve istifa etmek için ne bekliyor. Evlilik, aile eğitim programları kaldırılsın, boşanmalar değil erkek şiddeti engellenmeli." 

Eylem sloganlarla sona erdi. 

Erciş'te öğrenciler erkek şiddetini kınadı

Van'ın Erciş ilçesinde Yüzüncü Yıl Üniversitesi Yüksek Okul ve İşletme Fakültesi öğrencileri, bir araya gelerek Mersin'in Tarsus ilçesinde hunharca katledilen Özgecan Aslan cinayetine ve kadına yönelik her geçen gün biraz daha artan şiddetini protesto etti. Kışla Mahallesi'nde bulunan İşletme Fakültesi önünde bir araya gelen ve çoğunluğunu kadınların oluşturduğu öğrenciler, siyah bir zemin üzerine yazılı, "Katledilen kadınlar isyanımız, kadın cinayetlerine dur de, tepkini göster" dev pankart taşıyarak Erciş Kaymakamlığı yanında bulunan parka kadar yürüdü. "Kadın anadır anayı öldürme" ile "Kadına uzanan eller kırılsın" sloganları atan öğrenciler, "Kadın yaşam özgürlük", "Kadınlar sana Allah'ın emanetidir" dövizleri ile birlikte, Özgecan Aslan'ın fotoğrafını taşıdı. Yapılan yürüyüşün ardından öğrenciler adına basın açıklamasını okuyan Gurbet Aslan, öldürülen her kadının isyanları olacağı uyarısında bulundu. 

'Kadın cinayetleri toplumun utancıdır'

Özgecan'ın bütün dünyanın kendi ihtiyaçlarını gidermesi için hizmet ettiğini düşünen erkek tarafından vahşice katledildiğine dikkat çeken Aslan, Özgecan'a yönelik gerçekleşen cinayetin dünya toplumunda günlerdir lanetlendiğini hatırlattı. Aslan, "Erkekliğin yüceltilmesine, dokunulmazlığına dayanan sistemi, kendine kadına yönelik, tecavüz ve cinayette dahil her türlü tasarrufu yapma hakkını bulan kişiler yarattı" dedi.

Yapılan açıklamanın eylem dakikalarca çekilen zılgıtlar eşliğinde sona erdi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.