Sezgin Tanrıkulu: Yeni Halepçelerin yaşanmaması için barışın dilini yaymalıyız

Sezgin Tanrıkulu: Yeni Halepçelerin yaşanmaması için barışın dilini yaymalıyız

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Halepçe Katliamı'nda yaşamını yitirenleri anarak, “Yeni Halepçelerin yaşanmaması için barışın sesini ve dilini yaymalıyız" açıklaması yaptı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, 16 Mart Halepçe Katliamı’nın yıl dönümüne ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, 33 yıl önce gerçekleşene Halepçe Katliamı'nın insanlık tarihinin en büyük trajedilerinden biri olduğu belirtildi. Açıklamada, “Yeni Halepçelerin yaşanmaması için barışın sesini ve dilini yaymak, farklı etnik, dini gruplar arasındaki ayrımı körüklemek yerine birliği vurgulamak zorundayız. Bilindiği gibi 1986-1988 yılları arasında Saddam'ın Kürtlere karşı düzenlediği Enfal Harekatı'nda 200 bine yakın kişi katledilmiş, 4 bin 500'e yakın köy yakılıp yıkılmış ve on binlerce insan yerinden edilmiştir. 16 Mart'ta Halepçe'ye düzenlenen hava bombardımanında 5 binden fazla insan hayatını kaybederken, 7 binden fazla insan da yaralanmıştır” denildi.

‘ORTAK ACILAR’

16 Mart’ın ayrıca Türkiye’de yaşanan bir öğrenci katliamının da tarihi olduğuna vurgu yapılan açıklamanın devamında, şu ifadelere yer verildi: “16 Mart 1978 tarihinde İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi önünde 7 öğrencinin ölümü ve 41 öğrencinin de yaralanmasına sebep olan bombalı saldırının da acısını hala yüreklerde iken, bu katliamın sorumluları cezasız bırakılmıştır. Gerek Halepçe gerekse İstanbul Üniversitesi katliamları insanlığın ortak acılarıdır. Benzer trajedilerin yaşanmaması için, insanlığın, evrensel insan hakları ilkelerine sarılması gerekmektedir! Bu vesileyle Halepçe’de yitirdiğimiz binlerin, İstanbul Üniversitesi’nde kaybettiğimiz öğrencilerin acısını bir kez daha yüreğimizde hissettiğimizi ifade ediyorum. Ölümlerin yaşanmadığı bir Türkiye ve Ortadoğu’nun inşası için insan hakları mücadelemizden asla taviz vermeyeceğiz.”

Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.