Sezgin Tanrıkulu: TOKİ, neden Diyarbakır mermerini kullanmıyor?

Sezgin Tanrıkulu: TOKİ, neden Diyarbakır mermerini kullanmıyor?

CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Diyarbakır mermerinin neden TOKİ inşaatlarında kullanılmadığını Bakan Mehmet Özhaseki’ye sordu.

CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’nin yanıtlaması talebiyle Meclis Başkanlığı’na soru önergesi verdi. Devam eden deprem konutları projesinde Diyarbakır mermerinin kullanımı ile ilgili sorunlar yaşadığını belirten Tanrıkulu, “Geçmişte uygulanan bazı projelerde kullanılan ve menşeinin ne olduğu bilinmeyen kötü örnekler Diyarbakır mermeri olarak lanse edilmiş ve bir önyargı oluşmuştur. Diyarbakır dünyada önemli bir mermer havzası olup Avrupa, ABD, Avusturya, Ortadoğu, Çin ve Hindistan’a ihracat yapmaktadır. Diyarbakır mermeri, Diyarbakır ve çevre illerindeki onlarca fabrikanın hammadde kaynağı olup ve on binlerce çalışana istihdam oluşturmaktadır” dedi.

DİYARBAKIR MERMERİ NEDEN HAK ETTİĞİ DEĞERİ GÖRMÜYOR?

Birçok ülkeye ihracatı yapılan Diyarbakır mermerinin TOKİ tarafından neden tercih edilmediğini soran Sezgin Tanrıkulu, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’nin şu soruları yanıtlamasını istedi:

- Dünyada önemli bir mermer havzası olan Diyarbakır mermeri birçok ülkede kullanılırken ülkemizde neden hak ettiği değeri görmemektedir?

- Çeşitli ülkelere ihraç edilen Diyarbakır mermerinin TOKİ yapılarında tercih edilmeme sebebi nedir?

- Bu mermerin kamu projelerinde kullanılması için çalışmalar var mıdır? Varsa, güncel akıbeti nedir?

- Diyarbakır mermer havzasının 1 yıllık kapasite tutarı ne kadardır? 

- 2023 yılı içerisinde Diyarbakır mermeri hangi ülkelere ihraç edilmiştir ve toplam ihraç tutarı (ülkelere göre dağılım belirtilmek üzere) ne kadardır? 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.