Şemdinli’nin eski savcısı Ferhat Sarıkaya'ya 10 yıl hapis cezası

Şemdinli’nin eski savcısı Ferhat Sarıkaya'ya 10 yıl hapis cezası

Şemdinli'de Umut Kitabevi'nin bombalanması davası ile tanınan eski savcı Ferhat Sarıkaya 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Eski savcı Ferhat Sarıkaya ‘silahlı terör örgütüne üyelik’ suçundan 10 yıl hapisle cezalandırıldı. Ankara 16. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada, tutuklu sanık Ferhat Sarıkaya ve avukatı hazır bulundu.

Mahkeme Başkanı Sabahattin Sarıdoğan, önceki celse alınan ara karar gereği dava dosyasına gelen evrakı okudu, buna ilişkin sanık ve avukatının beyanını aldı. Ardından söz verilen duruşma savcısı, bu aşamada dosyanın tamamlandığını belirterek, esasa ilişkin mütalaasını sunacağını söyledi.

Mütalaasını açıklayan savcı, FETÖ üyesi olduğunu kaydettiği sanık Sarıkaya’nın, ‘silahlı terör örgütüne üye olmak’ suçundan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını talep etti. Savcı, sanığın cezasının üst sınırdan verilmesini istedi. Sarıkaya ‘silahlı terör örgütüne üyelik’ suçundan 10 yıl hapisle cezalandırıldı.

Ne olmuştu?

Ferhat Sarıkaya’nın adı, 2005’te dönemin Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Aşkın hakkında “tarihi eser kaçakçılığı” ve “çete kurmak” suçlamasıyla hazırladığı iddianameyle duydu. Soruşturma kapsamında tutuklanan üniversitenin Genel Sekreter Yardımcısı Enver Arpalı 13 Kasım 2005’te intihar ederken, yargılama sonucu Prof. Dr. Aşkın’ın beraatine hükmedildi.

Sarıkaya, Hakkari’nin Şemdinli ilçesinde 9 Ekim 2005’te iki kişinin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan Umut Kitabevi’nin bombalanması olayıyla ilgili de “Şemdinli iddianamesi”ni hazırladı. Daha İddianamede, dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, “Diyarbakır 7. Kolordu Komutanı olduğu dönemde suç işlemek için çete kurmak” ile suçlandı.

2010 REFERANDUMU İLE GERİ ALDI

HSYK, “Şemdinli iddianamesi”ni hazırlayan Sarıkaya’yı 20 Nisan 2006’da 1’e karşı 6 üyenin oyuyla meslekten ihraç etti. Ancak Anayasa değişikliğine ilişkin 2010’daki referandumla hakim ve savcılara mesleğe dönüş yolunun açılmasının ardından, yeniden şekillenen HSYK Genel Kurulu, Sarıkaya hakkındaki ihraç kararını kaldırdı. Sarıkaya, 2011’de mesleğe yeniden kabul edildi ve Ankara Cumhuriyet Savcılığı’na atandı.

15 TEMMUZ’DAN SONRA ‘İTİRAFÇI’ OLDU

15 Temmuz darbe girişiminin ardından Sarıkaya, bu kez ‘FETÖ itirafçısı’ olarak kamuoyunun gündemine geldi. Savcılığa verdiği ifadede Sarıkaya, “Şemdinli iddianamesi”ne Büyükanıt’ın adını, ‘cemaatçi hakim ve polis müdürünün isteğiyle’ eklediğini söyleyerek, “Meslekten ihracımdan sonra hakim İlhan Kaya, ‘Hocaefendi (Böyle bir kahraman çıkmış, kendisine ve ailesine ölünceye kadar bakılacak, bu da size bir vasiyetimdir) dediğini’ söyledi. Anlattığına göre Fetullah Gülen cemaati benim bütün ihtiyaçlarımı giderecek, aileme bakacak ve benimle ilgilenecekti. Açığa alındığım dönem boyunca bütün maaşımı almış gibi mali hiçbir kaybım olmadan hayatıma devam ettim” şeklinde konuştu. Bu ifadelerinin ardından Sarıkaya hakkında HSYK’ya suç duyurusunda bulunularak, ‘meslekte kalmasının sakıncalı olacağı’ belirtildi. Suç duyurularını ele alan HSYK tarafından hakkında soruşturma başlatılan Sarıkaya, HSYK 2. Dairesi’nce, 24 Ağustos 2016’da hakkındaki soruşturma tamamlanana kadar geçici olarak meslekten uzaklaştırıldı. Sarıkaya daha sonra meslekten ihraç edilerek hakkında başlatılan adli soruşturma kapsamında tutuklandı.

Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.