Şemdinli’de yöresel elbise talebi yarıya düştü
Şemdinli’de 15 yıldır terzilik ve yöresel elbise dikimi yapan Adnan Taşçı, son bir yılda satışların yüzde 50 düştüğünü belirterek gençlerin alım gücünün zayıfladığı için artık elbise kiralamaya yöneldiğini söyledi.
Hakkari’nin Şemdinli ilçesinde faaliyet gösteren Taşçı Kardeşler Terzi işletmecisi Adnan Taşçı, son bir yılda yöresel elbiselere olan talebin ciddi ölçüde azaldığını belirtti. Yaklaşık 15 yıldır hem terzi işi hem de yöresel elbise dikimi yapan Taşçı, özellikle son dönemlerde ekonomik şartların vatandaşları zorladığını ifade etti.
“Bu yıl işlerimiz yüzde 50 oranında azaldı”
Taşçı, geçmiş yıllarda sipariş yoğunluğundan dolayı geceleri sabaha kadar çalıştıklarını ancak bugün aynı hareketliliğin olmadığını dile getirerek, “Geçen yıla göre bu yıl işlerimiz yüzde 50 oranında azaldı. Ürünlerin pahalı olması ve işsizlik nedeniyle gençlerin alım gücü düştü. En ucuz yöresel elbisenin fiyatı bugün 3 bin 500 ile 4 bin TL arasında, bu fiyatlar da talebi düşürüyor.” dedi.

“Eskiden gençler düğünler için yeni elbiseler diktirirdi”
Yöresel elbiselerin özellikle gençler tarafından düğünlerde ve günlük yaşamda da sıklıkla giyildiğini belirten Taşçı, ekonomik sıkıntılar nedeniyle bu alışkanlığın da azaldığını söyledi. Taşçı, “Eskiden gençler düğünler için yeni elbiseler diktirirdi. Şimdi maddi durumları olmadığı için ya arkadaşlarından alıyorlar ya da kiralık elbise tercih ediyorlar” diye konuştu.
“İnsanlar artık eski yöresel elbiselerini giymek zorunda kalıyor”
İşlerin azalmasıyla birlikte atölyedeki çalışan sayısının da düştüğünü belirten Taşçı, “4–5 yıl önce burada 5–6 kişi çalışıyordu. Şimdi ise kimseyi çalıştıramıyoruz çünkü rağbet yok. İnsanlar artık eski yöresel elbiselerini giymek zorunda kalıyor” ifadelerini kullandı.


